Meso iz "Amana"
Alo!
Perutnina Ptuj

Alo!/Dejan Briza

Perutnina Ptuj, Foto: Alo!/Dejan Briza

Pročitajte još:

 

Iako Slovenci svoje „delikatese“ promovišu kao prirodne i zdrave, a za sam proces proizvodnje kažu da je po najvišim standardima, letimičan pogled na deklaraciju na viršlama ili salami otkriće vam da ste umesto salame svom detetu zapravo kupili gomilu smeća koje u zapadnom svetu ne jedu ni životinje.

Ne odustajemo!

Dnevni list „Alo!“ će se i narednih dana baviti proizvođačima mesa i mesnih proizvoda. Naime, kompanija „Perutnina Ptuj“ nije jedina koja navodne delikatese koji se sastoje od mesnog otpada i aditiva prodaje pod lažnom etiketom mesnih specijaliteta.

Naime, u mesnim prerađevinama ove kompanije uglavnom nema ni „p“ od piletine, ni „m“ od mesa, ali zato ima od 60 do 80 odsto najgoreg mesnog otpada, koji u zemljama EU spaljuju jer nije pogodan za upotrebu (MSM), a kojem je dodato i mnoštvo štetnih aditiva koji ugrožavaju zdravlje ljudi. Recimo, „ekstra pileće viršle“ firme „Perutnina Ptuj“ sadrže čak 62 odsto pilećeg otpada, kojem su dodati opasni aditivi - E-250, koji je potencijalno kancerogen i utiče na povećanu hiperaktivnost kod dece, i E-450, koji izaziva probleme sa probavom, čak i ako nemate osetljiv stomak.

Međutim, pileće viršle nisu jedine koje se prave po istom receptu, u „Perutnini Ptuj“ prave „poli salamu“ i „pileću posebnu salamu“. U procesu proizvodnje dodaju iste štetne aditive, dok MSM čini gotovo 80 odsto tih proizvoda. Kada nezavidnom asortimanu dodamo i pileći parizer „gala“, koji u toj kompaniji prodaju pod sloganom „prirodno i fit“, a navodni delikates sadrži svega 10 odsto mesa i od „začina“ čak četiri aditiva E-450, E-621, E-301, E-250, jasno je da u toj kompaniji ne mare mnogo za zdravlje i dobrobit svojih potrošača.

Preporučujemo i ovo:

 

Nutricionista Branka Mitrović kaže za „Alo!“ da su tačna istraživanja koja potvrđuju da pomenuti aditivi ugrožavaju ljudsko zdravlje i izazivaju najteže bolesti poput raka i druge tegobe.

- Aditivi, prisutni u nekoj maloj dozi, štite proizvod, ali mi nemamo podatke o količini koja je prisutna, jer na pakovanjima uvek piše jedino o kojem emulgatoru je reč. Dakle, štetnost upotrebe mesnih prerađevina koje sadrže aditive zavisi od toga koliko se često i u kojoj količini konzumiraju, a veće doze mogu da izazovu teške bolesti poput raka ili hiperaktivnost kod dece - objašnjava ona i dodaje da ti dodaci nemaju nikakvu nutritivnu vrednost, već proizvođač hemikalijama pumpa proizvod kako bi sebi omogućio ogromnu zaradu.

 

- Oni prevashodno žele profit, a nije ih mnogo briga za zdravlje i dobrobit ljudi. Aditivi produžavaju trajnost proizvoda, menjaju izgled namirnice, poboljšavaju ukus, značajno povećavaju volumen proizvoda, vezuju vodu i pojeftinjuju proizvodnju. To je hemijsko nasilje nad hranom. Prodaju hranu kao cipele - tvrdi nutricionista.

Papović: Viršla će biti viršla

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS), kaže za „Alo!“ da će novi pravilnik o kvalitetu mesa vratiti kvalitet, između ostalog, i viršlama. On ističe da su protiv tog pravilnika, sa čijom primenom treba da se počne sredinom ove godine, najviše bili proizvođači mesa i mesnih proizvoda.

- Naše viršle su sve samo ne od mesa, a verujemo da primenom novog pravilnika nećemo više jesti srpsku viršlu ili kobasicu od MSM-a, već čistog mesa. Zahvalni smo Institutu za higijenu i tehnologiju mesa, od kojeg smo imali najveću podršku u tome da se konačno vrati prava viršla i da drugi proizvodi budu od čistog mesa. Recimo, parizer treba da je od čistog mesa, a ukoliko nije, onda tako ne bi smeo da se zove, već da se vodi pod srodni proizvod. Mi smo u novom pravilniku tražili i da sve bude laboratorijski proverljivo, da može da se utvrdi da li je zaista proizvod od čistog mesa ili MSM-a, koliki je procenat proteina, kalcijuma i drugog u tom proizvodu. MSM-a će biti na tržištu, ali će takvi proizvodi morati da budu vidno označeni - navodi Papović za „Alo!“.

 

Prizvodi sadrže sledeće aditive

Pileća posebna 
MSM 77%
E-450
E-301
E-250

Ekstra pileća viršla
MSM 62%
E-450
E-250
E-262
E-300

Poli salama
MSM 76%
E-450
E-301
E-250

Gala salama
MSM 62%
E-450
E-250
E-621
E-301