Ako idete na odmor u Crnu Goru tokom leta, čekaju vas OVI UŽASI, ali postoji JEDAN NAČIN da se zaštitite

J. V./Z.K. | vesti 2018-07-04 13:58:32 2018-07-04 13:58:32

Obavezno pročitajte kako da zaštitite sebe i svoje najmilije

screenshot youtube

Predivna priroda, Jadransko more, planine iznad njega kao da ga čuvaju, a hladni vazduh sa njih nas spasava od vrelih noći, sve u svemu, Crna Gora jeste pravi mamac za turiste.

Ali, jedan od glavnih problema kupanja na predivnim crnogorskim plažama je taj što se sa kupanja i letovanja često vraćamo bolesni, a najčešće su infekcije uha, grla i stomaka.

Zato se pridržavajte ovih par pravila, pa umesto horor filma, od svog letovanja napravite pravi odmor i uživanciju:

· Birajte plaže iznad kojih nema naseljenih mesta, pošto će sva voda sa ulica završiti na plaži, a ukoliko tu ne postoji fabrika za preradu otpadnih voda, onda se blizu izliva i kanalizacija. Kupanjem u ovakvoj vodi, možete odmah zaraditi fekalne viruse, i već uveče kreće povraćanje, dijareja, groznica. Fabrike za preradu otpadnih voda, za sada čiste budvansku rivijeru, Herceg Novi, Tivat i Kotor.

· UVEK, ali baš UVEK, ako se ipak kupate na gradskim plažama ili onim ispod ili blizu naseljenih mesta, morate da se istuširate. Idealno bi bilo da se svaki put i nasapunjate, ali i čista voda je bolje od ničega. Kod dece dobro operite sve na licu, glavu, uši, ruke i generalno sve što može da dođe u dodir sa ustima.

· Ako se i kupate na divljim plažama, ili onim udaljenijim od naselja, obratite pažnju da na njoj ipak ne postoji neka cev koja ide u vodu, ili se završava tik ispred vode, pošto je to, svakako, bar kišna kanalizacija.

Naravno, sem ovih pravila, leti, kada su češće razne infekcije, UVEK perite redovno ruke, sveže voće i povrće, nemojte kupovati mlečne proizvode, meso i mesne prerađevine koje su stajale ili stoje van frižidera, a ako oblačite nove komade garderobe, uvek ih prethodno operite i nemojte baš svakoga ljubiti.  

 

Expand player
Pogledajte više