Jovana Tintor
Promo
Jovana Tintor

Promo

Jovana Tintor, Foto: Promo

Zbog toga je, zajedno sa svoje dve koleginice – Marinom Đoković i Zvjezdanom Crnogorac, došla na ideju da oformi kompaniju koja će odgovoriti ovim zahtevima.

„Tako je nastala Via Academica, startap firma koja pruža podršku studentima pri odabiru fakulteta u inostrantvu i dobijanju stipendija“, počinje priču. „Prvo smo aplicirale za pomoć koju smo dobile od Razvojne agencije Srbije. Potom smo razvile vebsajt, kao i blog, koji nam je doneo najbolju razmenu informacija i sadržaja. Počele smo da radimo u Impakt habu, a od prošle godine imamo i naš prostor, kancelarije i sve što nam je potrebno“.

Via Academica podrazumeva mentorsku pomoć studentima. U to je uključena i akademska profesionalna orijentacija. „Prvo i najčešće pitanje studenata je: Da li ja uopšte mogu da studiram u inostranstvu? Zanima ih da li ispunjavaju uslove i šta je neophodno za stipendiju“, govori. „Mi im dajemo sigurnost u sam proces apliciranja i to ih na kraju dovodi do ostvarenja cilja“.

Kako bi uspešno odgovorile izazovima, Jovana i njene koleginice najpre su počele temeljno da tumače informacije sa sajtova inostranih univerziteta, a potom su otišle korak dalje i napravile temeljan sistem fukncionisanja.

„Sklopile smo partnerstva sa više od 100 univerziteta u Evropi i Severnoj Americi. Obraćamo im se neposredno za svaku informaciju koja nam je potrebna i na taj način, studenti koju su nam se obratili za pomoć, od nas dobijaju podatke iz prve ruke“, zaključuje.

Kampanja „Žene, ne gubite vreme“ sprovodi se u okviru Programa podrške razvoju i promociji ženskog inovacionog preduzetništva pokrenutog od strane Kabineta ministra za inovacije i tehnološki

razvoj. Glavni cilj kampanje je promocija ove i sličnih preduzetničkih ideja srpskih preduzetnica, ali i ohrabrivanje i podrška ženama u realizaciji njihovih inovativnih poslovnih planova.