Aerodrom "Morava" kod Kraljeva
Tanjug
Aerodrom

Tanjug

Aerodrom "Morava" kod Kraljeva, Foto: Tanjug

Vojni aerodrom kod Kraljeva izgrađen je 1967. godine. Prva jedinica na ovom aerodromu bila je 235. lovačko-bombarderska eskadrila koja je bila opremljena avionima tipa „F-84 tanderdžet“. Najveći broj letelica na Lađevcima bio je prisutan 1992. godine kada su u Kraljevo, posle raspada SFRJ, prebazirane eskadrile 98. puka koji je povučen iz Skoplja, kao i 353. izviđačka eskadrila i 240. lovačko-bombarderska eskadrila iz Mostara. Tokom NATO bombardovanja je pretrpeo ozbiljna oštećenja, a u jednom od napada je uništen i kontrolni toranj. U ovom trenutku, vojni deo aerodroma je dom 241. lovačko-bombarderske eskadrile opremljene avionima „orao“ i „supergaleb“, kao i 714. protivoklopne helikopterske eskadrile koja koristi helikoptere „gazela“. Na aerodromu su smešteni i 98. artiljerijsko-raketni divizion PVO, vazduhoplovno-tehnički bataljon i bataljon za obezbeđenje aerodroma.

Dana 5. oktobra 2011. na kraljevački aerodrom „Morava“ sleteo je prvi civilni avion, čime je ovaj, ranije isključivo vojni aerodrom, počeo da funkcioniše kao mešovita vojno-civilna vazdušna luka. Među putnicima na tridesetominutnom letu iz Beograda bili su predsednik Srbije Boris Tadić, ministar odbrane Dragan Šutanovac, ministar ekonomije i razvoja Nebojša Ćirić, kao i tadašnji ambasador Turske u Srbiji Ali Riza Čolak. Od 2017. godine, Aerodrom „Morava“ je pokazao potencijal da postane međunarodni aerodrom ako se ulože dodatni napori. Vlada Srbije je najavila otvaranje aerodroma 28. juna 2019, što ga čini trećim komercijalnim aerodromom u Srbiji, posle Beograda i Niša. „Viz er“ je prethodno pokazao interesovanje da opslužuje Aerodrom „Morava“ i izjavio da prati razvoj.

Pored toga, Vlada Srbije je prethodno najavila da je bila voljna da sklopi ugovor o javno-privatnom partnerstvu sa nemačkom kompanijom koja bi obavljala usluge iz Kraljeva do Frankfurta i Istanbula. Ime te kompanije nije rečeno. Pored toga, deo raškog okruga, u kome se nalazi Kraljevo, ima bliske istorijske veze sa Turskom i očekuje se da će deo lokalnog stanovništva koristiti ovaj aerodrom, umesto Prištine, za buduće letove za Istanbul. Ukupna vrednost investicije je 32 miliona evra, a partner je Turska, koja učestvuje sa 10 miliona evra.

Ministarstvo odbrane Srbije izdvojilo je 12 miliona evra, Agencija za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore 3,5 miliona, druga ministarstva dva miliona i Aerodrom Beograd dva miliona. Radovi na izgradnji civilnog dela aerodroma završeni su 2016. godine. Oba dela, civilni i vojni deo aerodroma su infrastrukturno odvojeni. U prvoj fazi prilagođavanja vojnog aerodroma za civilni saobraćaj izgrađena je pristanišna zgrada, kontrolni toranj, tehnoekonomski blok i radovi izvedeni na uređenju piste. U narednoj fazi rekonstrukcije, planirano je da ovaj aerodrom bude vazdušna luka za velike letelice i sletanje pod svim vremenskim uslovima. Posle beogradskog i niškog, ovo je treći aerodrom u Srbiji sa međunarodnim karakteristikama.

Aerodrom „Morava“ je otvoren 28. juna 2019. Očekuje se da će u 2021. godini opslužiti između 100 i 150.000 putnika.

Komentari (1)

radojko

28.02.2021 18:44

s obrizom da u januaru i februaru broj putnika 0 (nula) i corona situaciju, brojka do 150 hiljada ostace samo u PR snovima >> idealan posao sa zaposlene na aerodromu - ne radis a ide puna plata