Vladimir Vukčević
Profimedia
Vladimir Vukčević

Profimedia

Vladimir Vukčević, Foto: Profimedia

List prenosi i saznanje da je AKB ispisao iz imenika advokata Slobodana Homena, nekadašnjeg državnog sekretara u Ministarstvu pravde i doskorašnjeg narodnog poslanika.

"Sačekaćemo da Vladimir Vukčević dopuni svoju prijavu, a kada bude podneo kompletnu dokumentaciju ponovo ćemo odlučivati o uvođenju prijave u evidenciju komore, kako bi svi zainteresovani mogli da iznesu mišljenja i primedbe na njegovu kandidaturu za upis u imenik advokata. To je procedura koja važi za sve", objasnio je za „Politiku” Aleksandar Cvejić, član Upravnog odbora Advokatske komore Beograda.

Vladimir Vukčević je prvi tužilac za ratne zločine Republike Srbije. Ovu funkciju je obavljao od 2003. do 2015. godine, kada je penzionisan.

Kako "Politika" saznaje u advokatskim krugovima, mnogi advokati se spremaju da podnesu obrazložen prigovor protiv njegovog upisa u imenik advokata, a tražiće i izveštaje o postupanju Vukčevića kao tužioca u nekoliko konkretnih predmeta, jer smatraju da "treba ispitati njegovu dostojnost za bavljenje advokaturom".

Prema proceduri za prijem u advokatsku profesiju, kandidat najpre podnosi prijavu sa pratećom dokumentacijom, a onda UO Advokatske komore zaseda i odlučuje o svakoj prijavi - da li će je uvrstiti u evidenciju kandidata, kako bi članovi komore mogli da se izjasne šta misle o stručnosti i dostojnosti budućeg kolege.

Oni koji se ne slažu sa upisom kandidata, mogu da podnesu obrazloženi prigovor, objašnjava se u članku.

UO AKB je na sednici ispisao iz advokatskog imenika Slobodana Homena, zato što je propustio rok za prijavu da ponovo aktivira status advokata.

"Nismo našli razloge da bude povlašćen u odnosu na sve druge kandidate koji su propustili rok. Ima pravo da podnese žalbu na odluku UO AKB", objasnio je Cvejić za "Politiku".

Iako situacije nisu iste, list podseća da ovo nije prvi put da advokatura odbija da primi u svoje redove bivše visoke funkcionere iz pravosuđa navodeći primer bivše ministarke pravde Snežane Malović, bivše predsednice Visokog saveta sudstva i Vrhovnog kasacionog suda Nate Mesarović.

Komentari (3)

BgBoy

21.09.2016 01:36

Sad će da "brani" one što je optužio

BAKI

21.09.2016 07:46

HOMEN JE TOLIKO LOVE UZEO DA VISE NE MORA DA RADI...NAJVISE VARAJUCI DRZAVU

slucajni citalac

21.09.2016 08:08

Za je ovaj bednik i jadnik u dusi jos aktuelan? Koja nistarija, ima obraza posle svega, da se ponovo pojavi u javnosti. To su ti ljudi bez obraza i morala. Uhvati se sa Natasom Kandic pod ruku i setaj Terazijama . U ovoj Srbiji i takkvi kao sto si ti i Nastasa.... mogu da setaju slobodno.Nistarijo jedna.