Advokat Srđan Aleksić
Alo!
Advokat Srđan Aleksić

Alo!

Advokat Srđan Aleksić, Foto: Alo!

Posle četiri godine rada na prikupljanju neoborivih dokaza i dokumentacije o zločinu NATO-a počinjenom prema zdravlju i životu žitelja Srbije zbog korišćenja municije sa osiromašenim uranijumom, posao je sasvim priveden kraju, kaže advokat Srđan Aleksić.

Njegova advokatska kancelarija iz Niša od samog početka se prihvatila teškog posla koji je od starta ličio na nemoguću misiju. Ostalo je, kaže, da još jedan deo materijala prevedu sa italijanskog na srpski jezik.

- Predali smo prvi tužbu protiv NATO pakta zbog korišćenja municije sa osiromašenim uranijumom. U pitanju su oficiri, vojnici i policajci koji su boravili na Kosovu i Metohiji. Želimo da na isti način vodimo postupak kao što je vođen u Rimu protiv NATO-a.

- Svi koji su u tom peridou boravili na KiM više od mesec dana, i imaju neki oblik kancera, imaju pravo da traže adekvatnu novčanu naknadu, pre svega za lečenje. To je prvo primenjeno u Italiji, gde svako od obolelih vojnika ima pravo na besplatno lečenje.

- Radi se o nekoliko vrsta kancera, pre svega leukemiji, kancer mozda, kostiju, koji su specifični, i koje izaziva osiromašeni uranijum. Ovo što tvrdim je dokazala Svetska zdravstvena organizacija, i nađena je uzročno-posledična veza - rekao je advokat Srđan Aleksić.

Pet tužbi protiv NATO-a, prva u Beogradu

„Tužbu ćemo predati u sredu, 20 januara. Prvo u Beogradu i još četiri tužbe u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Vranju. To će biti pojedinačne tužbe onih koji su oboleli, vojnika, policajca, oficira i rezervista koji su bili na Kosovu i Metohiji i to će biti tužba baš protiv NATO-a kao organizacije. NATO ima svojstvo pravnog lica i s obzirom na to imaju pravo i obaveze i pošto su oni učestvovali u agresiji kao organizacija, dužni su da nadoknade štetu“, rekao je ranije Aleksić.

Tužba je, kaže, dobro pripremljena sa svim dokazima u kojima su korišćeni radovi stručnjaka za tu oblast, Instituta za javno zdravlje „Batut“ o obolelima od kancera, ali su, kaže, od presudnog značaja materijali korišćeni u istu svrhu u Italiji i to što je u advokatskom timu i njegov italijanski kolega Anđelo Fjore Tartalja.