kiša, nepogode, vremenska prognoza
Alo!/Vladimir Marković
kiša, nepogode, vremenska prognoza

Alo!/Vladimir Marković

kiša, nepogode, vremenska prognoza, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Jesen za nama bila je najtoplija od kako postoje organizovana meteorološka merenja u Srbiji! Beograd je u oktobru i novembru imao najviše temperature još od 1888. godine. Iako je kalendarski zima već počela, u Srbiji će narednih meseci vreme više ličiti na blagu jesen nego na pravu zimu.

Oboren rekord

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, period od 1. septembra do 30. novembra ove godine bio je za 2,9 do 3,5 stepeni topliji u odnosu na prosek od kada se mere temperature.

Kada su u pitanju maksimalne dnevne temperature, oktobar je bio najtopliji u Srbiji od 1951. Drugi deo oktobra bio je izuzetno topao, tako da je na skoro celoj teritoriji zabeležen toplotni talas koji je trajao od 12. do 28. oktobra, što je ujedno i najduži oktobarski toplotni talas zabeležen od 1888.

U Beogradu je bilo 15 dana sa temperaturama višim od 25 stepeni, koji se u klimatologiji nazivaju letnjim danima jer su tipični za letnje mesece. Prema rečima stručnjaka, novembar 2019. takođe je premašio rekorde kada su u pitanju dnevne temperature.

Zabeležene su temperature za pet stepeni više od višegodišnje srednje vrednosti.

vetar, kiša, vremenska prognoza

Tanjug

vetar, kiša, vremenska prognoza, Foto: Tanjug

 - Od 20 najtoplijih novembara u Srbiji, 11 se dogodilo posle 2000. godine. Tokom većeg dela jeseni nije bilo padavina, tako da je u pojedinim periodima na snazi bila suša koja se može okarakterisati kao ekstremna. Sve to nedvosmisleno ukazuje da je emitovanje ugljendioksida glavni krivac za promenu klime. Visoke temperature koje smo imali u jeseni koja je za nama samo su dokaz da je naša klima već promenjena, i to, naravno, zbog globalnog zagrevanja. Temperature su sve više od proseka za jesenje i zimske mesece, a takve promene će se dešavati sve češće - navodi klimatolog Vladimir Đurđević.

Najtoplija decenija

Da je to tačno dokaz su i podaci da će 2019. biti druga najtoplija godina na celom svetu od kada postoje organizovana instrumentalna merenja.

- Za nama je inače najtopliji petogodišnji period, a prema najavama Svetske meteorološke organizacije, i najtoplija decenija. Ovakve temperature izlaze iz okvira klimatskih uslova koji su vladali na Zemlji hiljadama godina unazad - zaključuje Đurđević.