ŠTA RADITI AKO VAM KASNI PORESKO REŠENJE? Stručnjaci odgonetnuli: Možete zahtevati povraćaj sredstava!
Foto: Alo/Foto: Dejan Briza


Izdavanje poreskih rešenja u Beogradu izaziva probleme građanima, a posebno je naglašeno da rešenja ne stižu na vreme. Ova situacija posebno utiče na četiri opštine u Beogradu, gde još uvek nije završeno izdavanje poreskih rešenja.

Gradska sekretarka za javne prihode u Beogradu, Violeta Nićiforović, izjavila je da se rešenja izdaju jedna po jedna, te da za distribuciju ostaju još dve opštine - Čukarica i Voždovac. Ona je istakla da građani treba da plaćaju akontaciju, ravno poslednjoj kvartalnoj obavezi, dok ne stigne potpuna distribucija rešenja. Nakon što stigne rešenje, građani imaju rok od 15 dana da doplate razliku ako su obaveze veće od prošle godine.

- Pre svega, moram da naglasim da rešenja izdaje Javni sekreterijat za prihode, koji je na nivou grada, i tehnički se to radi tako što se vrši obračun i priprema za štampu i distribuciju za opštine, a ona ide jedna po jedna. Dakle, nije da neka opština nešto nije uradila, nego je jednostavno redosled opština takav da su za distribuciju ostale još dve opštine, a to su Čukarica i Voždovac, a Palilula i Novi Beograd su takođe obračunate, a narednih dana će i one biti na terenu.

- Građani na svom rešenju imaju ono što je zakonom propisano, a to je da do dobijajanja rešenja za tekuću poresku godinu, dužni su da plaćaju akontaciju ravno poslednjoj kvartalnoj obavezi, a kada im stigne rešenje, ukoliko su obaveze veće od prošle godine, imaju rok 15 dana da doplate razliku. S druge strane, ukoliko je manja, onda ta razlika može da se iskoristi za naredni kvartal ili obaveznik može da zahteva povraćaj sredstava.


Poreski savetnik Milan Trbojević istakao je da građani treba da budu informisani i pismeni kada je u pitanju plaćanje poreza. Naglasio je da je važno razumeti propise i da je strah od gubitka novca neosnovan, te da se višak novca može iskoristiti za naredni kvartal ili zahtevati povraćaj sredstava. Takođe, upozorio je da kašnjenje sa plaćanjem može rezultovati kamatama.

- Pismeni smo onoliko koliko ima pritiska, a malo nam je teško sa ovim novim tehnologijama, ali ne svima, nekima je to i fantastično. Ljudi imaju strah ako uplate nešto viška, kao da će to da nestane, ali neće, možete da tražite povraćaj, ali ja savetujem da sačekate sledeći mesec, pa da uplatite manje. Ako vidite da ste dali recimo 3.000 više, a sledeći mesec vam dođe račun 5.000, onda samo uplatite 2.000, višak novca ostaje tu. Kamata sledi ako kasnite, recimo rok je sutra, od prekosutra kreće kamata.

(Kurir)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading