novac
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock/Maja Marjanovic

Troškovi rada u Nemačkoj prošle godine su znatno porasli, ali ni blizu tako naglo kao u, recimo, Hrvatskoj, Poljskoj ili Mađarskoj, pokazalo je istraživanje Instituta za makroekonomiju i ekonomska istraživanja (IMK).

S druge strane, cena rada u Nemačkoj je znatno veća nego u tim zemljama. U nemačkom privatnom sektoru troškovi rada porasli su pet odsto, na prosečnih 41,90 evra po radnom satu, pokazalo je istraživanje IMK.

Trošak rada je zbroj svih troškova poslodavca za sat rada zaposlenog. Osim plate, to uključuje socijalne naknade, osiguranje, naknadu za prevoz i vanredne isplate, poput prazničnih bonusa.

Nemački troškovi rada su na petom mestu u Evropskoj uniji. Najviši su u Luksemburgu – 53,60 evra, u Danskoj 50, a u Belgiji 46,90 evra.

Poslovanje je najjeftinije u Bugarskoj i Rumuniji, gde sat rada zaposlenog košta 9,20, odnosno 10,80 evra. U Mađarskoj je ta cifra 13,30 evra.

Prosek EU lane je bio 31,60 evra, 5,6 odsto više nego 2022. godine.

IMK, inače blizak sindikatima, opisuje relativno strmo povećanje cene rada u Nemačkoj kao „relativno neproblematično“.

Bez toga bi inflacija prethodne dve godine trajno smanjila kupovnu moć stanovništva, jednog od stubova domaće privrede, rekao je naučni direktor Instituta Sebastian Dullien.

Dulijen je dodao da očekuje i dalje značajno povećanje plata za oporavak domaće potražnje.

U članicama EU poput Poljske, Mađarske, Rumunije, Hrvatske i Bugarske stopa rasta troškova rada bila je znatno veća, od 13,9 odsto u Hrvatskoj do 17,3 odsto u Mađarskoj i Rumuniji.

BONUS VIDEO 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading