srce
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Leto je zvanično počelo, a sudeći po temperaturama prvih dana ovog godišnjeg doba očekuje nas upravo vrelo leto. Dr Aleksandar Pajović, direktor Doma zdravlja u Čačku kaže da u danima sa visokom temperaturom treba uzimati dosta tečnosti, pre svega vode i prirodnih sokova kao i redovno uzimanje prilagođene terapije, ukoliko imate neku hroničnu bolest.

Dr Pajović kaže da su najugroženije grupe kardiovaskulrani bolesnici, osobe sa hroničnim opstruktivnim bolestima pluća i astmom gde može doći do spazma mišića i do pogoršanja osnovne bolesti. On je istakao da po visokim temperaturama dolazi do promene viskoziteta krvi, te kako je rekao može doći do tromba, odnosno šloga ili infarkata.

Dr Aleksandar Pajović

Foto: RINA

 

- Kod kardiovaskulranih bolesnika može doći do poremećaja ritma. Pacijenti koji imaju visoki krvni pritisak, hipertenziju treba da obrate pažnju, jer po visokim temperaturama dolazi do širenja krvnih sudova i onda treba umeriti ili možda prepoloviti terapiju i kontrolisati krvni pritisak”, rekao je Pajović za RINU. 

On preporučuje da se obaveze usklade u ranim jutarnjim ili večernjim časovima, kao i boravak u rashladjenim prostorijama ili u hladovini na otvorenim prostorima.

- Vreme je bazena i kupanja na rekama. Jako je bitno ne ulaziti naglo u vodu jer to može dovesti do srčanog zastoja već se pre toga rashladiti”, zaključio je Pajović.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading