Medved maše prolaznicima u Rumuniji
Foto: Alo/Printscreen/TikTok

Meštani sela Dobri Do u ivanjičkoj opštini uplašeni su jer im se mečke, kako kažu, šetaju ispod prozora. Rada Nerandži kaže za Infoligu da je videla jednu mečku koja je prošla pored štale, a već u subotu dve su bile ispred kuće.

- Mnogo sam se uplašila jer su bukvalno bile ispod prozora. I nije im prvi put da dolaze. Pre tri godine imali smo neprijatnu situaciju kada je napala našu junicu i ozbiljno je povredila. Jedva smo uspeli da je spasemo. Ja živim na selu, imam ovce, krave i svakodnevno sam od tog nemilog događaja bila u strahu da li će se iznova pojaviti. I evo sada su bukvalno došle pred kuću. Ne znam šta da radim niti kome da se obratim za pomoć. Noću ne smem da izađem iz kuće, a danju moram da držim oči otvorene i osluškujem da slučajno ne naiđu - kaže Rada.

U ovim krajeva mečke nisu retkost. Ali u poslednje vreme sve češće ih ljudi viđaju blizu centra sela i domaćinstava gde ima domaćih životinja ili pčela. Meštani su uplašeni jer ne znaju kako da se zaštite.

Pravila ponašanja kada naiđete na medveda

Prvo pravilo susreta sa medvedom je da ne ulazite u fizički obračun. Najbolja strategija je da se zapravo nikada ne nađete u opasnosti, tako što ćete namamiti ili provocirati medveda. Pokušaj da date medvedu hranu ili približavanje slatkim mladuncima su potpuno pogrešne stvari i traženje nevolje.

Pre svega, držite se na distanci ako naiđete na medveda. Ne prilazite mu i dajte mu dovoljno prostora da se udalji od vas. Trudite sa da ostanete najmanje 60 do 90 metara udaljeni od životinje.

Ako se već nađete "oči u oči" sa medvedom, a sa malim ste detetom, obavezno ga uzmite u naručje.

Dok se polako udaljavate od medveda, izbegavajte direktan kontakt očima, i gledajte da položajem svog tela ne stanete između ženke medveda i njenih mladunaca.

Podizanje medveda na zadnje noge nije znak agresivnosti

Šta ako medved ipak pokazuje agresiju i ide ka vama? Tada morate donositi važne odluke - i to brzo. Prva stvar je da ostanete gde ste. Panično trčanje i beg su slaba opcija jer medved je brz. Ne penjite se ni na drvo. Oni takođe mogu da se penju na drveće bolje od ljudi.

Pravite glasne zvukove vikanjem i lupanjem da uplašite medvede. Učinite da izgledate što veći mašući rukama. Ako ste sa drugim ljudima, ostanite zajedno, ne razdvajajte se.

Ostanite gde ste. Izgledajte što je moguće zastrašujuće. Ne bacajte stvari direktno na njega, već blizu njega. Neka vas medved ne uplaši. Neka stekne utisak da ste veliki, podignite nešto, vičite. Ako napadne, uzvratite - ciljajte u lice.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading