mei ta
Foto: Tanjug/TANJUG/ JADRANKA ILIC


BARIČ - Direktor fabrike Mei Ta Europe u Bariču Elverlock Ding izjavio je danas da je ta kompanija tokom osmogodišnjeg poslovanja u našoj zemlji dostigla prihod od blizu 200 miliona evra, a da su   do sada u Srbiji uložili 300 miliona evra.

U fabrici u kojoj se proizvode delovi za automobile, delovi motora i opšti industrijski delovi radi oko 3.000 radnika, a Ding naglašava da većinu čine lokalni meštani.

"Jedan od naših glavnih ciljeva jeste rad sa lokalnim stanovništvom. Veliki deo zaposlenih čine žene, jer radimo sa najnaprednijom tehnologijom čime smanjujemo opterećenje radionica, kako bi žene imale jednaku priliku da rade sa nama", rekao je Ding za Tanjug.

Ističe da kompanija poštuje postojeće evropske standarde kada je u pitanju zaštita životne sredine, kao i da su vlasti u Srbiji upoznati sa tim. Ding dodaje da je fabrika ove godine otpočela program podrške razvoja lokalne zajednice. "Ove godine odvojili smo deo našeg budžeta za podršku lokalnoj osnovnoj školi u Bariču. Jedan deo smo uložili u odbojkaško igralište u osnovnoj školi, kao i u sistem za automatizovano centralno školsko zvono. Na ovaj način želimo da rastemo sa lokalnom zajednicom", rekao je Ding.

Tim lider u odseku kontrole kvaliteta u jezgrovnici Petar Petrović kaže da on gotovo sedam godina radi u ovoj fabrici. "Naš posao jeste kontrolisanje i proizvodnja samog proizvoda. Sve što uključuje osnovni proces jeste u našoj nadležnosti", kazao je Petrović.

Prema njegovim rečima, novi zaposleni prolazi osnovnu obuku u sektoru ljudskih resursa, a detaljniju sa operaterima i tim liderima, što omogućava rad i ljudima bez iskustva. Petrović dodaje da kompanija posvećuje dosta pažnje bezbednosti na radu. "U livnici nam je bezbednost prioritet. Nosimo šlem, čepiće za uši, rukavice i zaštitne naočare. Pored toga, imamo jasno označeno mesto za kretanje samih operatera zbog viljuškara i ostalih prevoznih sredstava", rekao je Petrović.

Kompanija, kako je naveo, jednom godišnje organizuje porodični dan za zaposlene, kada se najmlađima priređuju različite manifestacije i dodele paketića. Dragica Tomić, kao operater na CNC mašini, više od pet godina radi u fabrici "Naš zadatak je da obrađujemo odlivke koje dobijamo iz livnice, nakon čega sledi grubo pranje, graviranje dvd koda, zavarivanje malih komponenti, vizuelna inspekcija, grubo pranje, finalna inspekcija i pakovanje", rekla je Tomićeva dodavši da prilikom dolaska u kompaniju nije imala potrebna znanja.

"Imali smo obuku koja mi je mnogo pomogla", rekla je ona. Ističe da je rad u fabrici automatizovan što olakšava rad, kao i da imaju potrebnu zaštitnu opremu. Tomićeva navodi da kompanija zaposlenima nudi prevoz i tople obroke. "Ja lično dolazim sopstvenim automobilom, ali za kolege koji dolaze iz Lazarevca, Uba, okoline Šapca i Beograda organizovan je kompanijski prevoz. Takođe, imamo topli obrok u firmi, koji je obično kuvani", kazala je Tomićeva.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading