bolnica
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Delovi Vojvodine, poput zapadne i severne Bačke, kao i severni Banat, okruzi su u kojima su zabeležene najveće stope obolevanja od svih vrsta karcinoma na 100.000 stanovnika u našoj zemlji. Ove statističke podatke objavio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. Na osnovu toga napravljena je jedinstvena interaktivna mapa u Srbiji koja je dostupna svima i u kojoj je, između ostalog, porast broja obolelih obeležen tamnijom nijansom iste ili slične boje.

Primera radi,trećinu novoobolelih pacijenata od raka u Srbiji čine tri vrste kancera - rak debelog creva, pluća i dojke. Pomoću interaktivne mape može se uvideti da je najveća stopa obolevanja na 100.000 stanovnika od raka debelog creva u severnobačkom okrugu, kada su muškarci u pitanju. Nasuprot tome, najveću stopu obolevanja imaju žene iz severnobanatskog, pirotskog i sremskog okruga.

karcinom

Printscreeen

 

Isto tako, na mapi je lako uočljivo, kada je rak dojke u pitanju, da je najveća stopa obolevanja zabeležena u rasinskom, severnobanatskom i severnobačkom okrugu, jer su ovi delovi obojeni tamnijom nijansom. Za rak pluća kod muškaraca zabeležene najveće stope obolevanja su u severnobanatskom i srednjebanatskom okrugu, dok je u sremskom, srednjebanatskom, zapadnobačkom, severnobačkom okrugu najveća stopa obolevanja kada su žene u pitanju.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading