REGISTROVAN JEDAN POKUŠAJ NEPRAVILNOSTI NA POLAGANJU TESTA IZ SRPSKOG! Oglasilo se Ministarstvo prosvete o prvom danu male mature
Foto: Tanjug/Foto: Tanjug, Strahinja Aćimović

Kako je saopštilo Ministarstvo prosvete prema pristiglim informacijama sa terena, prvi dan završnog ispita protekao je u redu i Ministarstvo nije dobilo povratne informacije koje bi ukazivale na odstupanja od procedura.

- Do sada je registrovan samo jedan pokušaj nepravilnosti u Ribariću koji je odmah osujećen i regularnost ispita ne dovodi se u pitanje. Protiv lica koje je pokušalo da postupi suprotno zakonu biće preduzete odgovarajuće mere i postupci - navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Navodi se da je ispitu iz srpskog, odnosno maternjeg jezika pristupilo 99.64 odsto učenika, odnosno 64.439 od ukupno 64.674 prijavljenih.

- U sredu, 19. juna 2024 godine, drugog dana završnog ispita, učenici će polagati test iz matematike, od 9 do 11 časova, dok će u četvrtak 20. juna polagati test iz jednog od pet ponuđenih predmeta po svom izboru. Kada je reč o odraslima oni su sve testove polagali danas, 18. juna. 2024. godine - ističe se u saopštenju.

Ministarstvo podseća učenike da je potrebno da dođu sat vremena pre početka ispita, kao i da treba da ponesu đačku knjižicu, obrazac sa identifikacionim nalepnicama (obrazac 41, ukoliko se nalazi kod učenika posle probnog završnog ispita) i pribor za rad.

- Na test iz matematike učenici treba da ponesu hemijsku olovku koja piše plavom bojom (ne olovku piši-briši), grafitnu olovku, gumicu, lenjir, trougao i šestar. Preporuka je da pre ispita učenici obavezno doručkuju, a na ispit je poželjno da ponesu flašicu sa vodom. Učenici imaju na raspolaganju 120 minuta da urade zadatke i ne mogu u prvih 45 minuta napustiti prostoriju u kojoj polažu test, kao i poslednjih 15 minuta predviđenih za rad - navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading