Vojni safari na Tari
Foto: Alo/Foto: RINA

Planina koju je za svoj dom birao i bog Tar, jedna je od tri najposećenije u Srbiji. Veličanstveni prirodni predeli svake godine tokom letnje sezone privlače veliki broj turista, a od pre dve godine gosti nestvarne pejzaže Tare mogu da dožive iz do sad neviđene perspektive ali  i iz neočekivanog vozila. Vojni kamioni marke TAM spremni su za safari, koji turistima pružaju nezaboravn doživljaj.

- Tokom vožnje prvo se obilaze vidikovci. Tu su Osluša, zatim Oštra stena i Sokolarica. Sve se to obilazi vojnim kamionom. Druga varijanta safarija podrazumeva pešačenje od 3,5 kilometra kroz prirodu do jezera Jarevac, gde nas čekaju vojni kamioni. Nakon toga se penjemo na Borovo brdo, gde nas očekuje ručak u prirodi, i nakon toga je povratak u hotel Omorika, kaže za RINU Lazar Lazarević, iz Vojne ustanove “Tara”.

Ture traju po nekoliko sati i namenjene su ljubiteljima adrenalina i zaljubljenicima u prirodu. Iako je zahtevan, ovaj neobični vojni safari pokazao se dobrim za sve generacije. Tokom prethodne sezone najmlađi putnici bili su mališani od nekih tri, četiri godine, dok su najstariji bili penzioneri preko 80 godina.

Tokom safarija obezbeđen je i ručak koji podrazumeva srpsku tradicionalnu hranu, koja daje dovoljno energije za nastavak vožnje.

- Vojni safari je odlična stvar za sve posetioce planine, jer je ovo način da uz iskusne vodiče vide predele do kojih bi teško sami stigli, dodaje Lazaević.

Vojni safari samo po dozvoljenim stazama, bez narušavanja prirodnog ambijenta

Kao svet spektakularne lepote, čuveni časopis „Forbs” uvrstio je Taru u svoju listu od pet prirodnih čuda koje treba posetiti na Balkanu. Zbog toga, uz potrebne saglasnosti Nacionalnog parka  vojni kamioni turiste sprovode isključivo po obeleženim stazama.

- Nećemo narušiti ambijent i naša je uloga da sačuvamo ono što nam je ostavljeno u nasledstvo. U dogovoru sa rendzerima, mi se krećemo putevima koji su unapred određeni, markirani kako ne bi oštetili ili na bilo koji način naružili Nacionalni park, ili poremetili biljni i životinjski svet. Trudimo se da naša ponuda bude što bogatija, a cene ostanu povoljne. Gosti nam uvek dolaze u velikom broju, pa se u hotelu „Omorika” i ove godine traži slobodno mesto", zaključuju Iz Vojne ustanove Tara.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading