matura
Foto: Alo/Foto: Massnori Josida

"Završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja održaće se 18, 19. i 20. juna, a ovaj ispit polagaće 67 430 učenika koji su završili osmi razred i odraslih koji su obavezno obrazovanje završili po programu za funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih", saopštilo je ministarstvo.

Ukoliko je ispit počeo sa zakašnjenjem, vreme ispita se produžava tako da izrada testa traje 120 minuta.

Učenici ne smeju napuštati prostoriju u kojoj se polaže ispit prvih 45 minuta ispita, kao ni poslednjih 15 minuta. U sredu, 19. juna osmaci će polagati završni ispit iz matematike, a 20. juna iz izbornog predmeta.

Na test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika oni treba da ponesu hemijsku olovku koja piše plavom bojom (ne olovku "piši briši"), grafitnu olovku i gumicu.

Sa sobom treba da ponesu đačku knjižicu, obrazac sa identifikacionim nalepnicama (obrazac 41, ukoliko se nalazi kod učenika posle probnog završenog ispita), kao i pribor za rad.

Na završnom ispitu nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona, pametnih satova, kalkulatora, beležaka, papira, niti drugih materijala koji ne spadaju u propisan pribor za ispit.

Svaki od testova nosi maksimalno 20 poena, a da bi se izračunali poeni za upis potrebno je broj osvojenih bodova na testovima iz maternjeg jezika i matematike pomnožiti sa koeficijentom 0,7, a broj bodova osvojenih na trećem testu sa 0,6.

Preliminarni rezultati završnog ispita 22. juna

Preliminarni rezultati završnog ispita na nivou škole i portalu Moja srednja škola biće objavljeni u subotu, 22. juna.

Učenici i njihovi roditelji imaju pravo na prigovor koji je moguće podneti neposredno u školi ili elektronskim putem. Objavljivanje konačnih rezultata završnog ispita biće 25. juna, a raspodela po srednjim školama i obrazovnim profilima 2. jula.

Popunjavanje liste opredeljenja je 26. i 27. juna elektronskim putem ili neposredno u matičnim osnovnim školama.

Prvobitno je bilo planiramo da se završni ispit održi 17, 18. i 19. juna, ali je pomeren za dan kasnije, odnosno za 18, 19. i 20. jun, nakon zaključka Vlade Srbije da 17. jun, drugi dan Kurban-bajrama, bude neradni dan za islamske vernike u Srbiji.

Upis u srednje škole moći i ove godine da se obavi potpuno elektronskim putem korišćenjem portala Moja srednja škola počev od 2. do 6. jula.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading