mala matura
Foto: Alo/Foto: Alo/Masanori Jošida


Do polaganja male mature ostalo je manje od 24 sata i đaci osmog razreda treba da budu spremni za sutrašnji ispit iz srpskog jezika. Odluka Ministarstva prosvete o odlaganju male mature izazvala je promene u rasporedu, pa će sutra početi završni ispit za đake osmake. Evo nekoliko bitnih informacija koje bi svaki osmak trebalo da zna pre nego što sutra u 9 sati krene na ispit.

1. Trajanje ispita

Polaganje male mature održava se tri dana, 18, 19. i 20. juna. Prvog dana đaci će polagati srpski jezik i književnost, drugog dana matematiku, a trećeg dana test iz predmeta koji su izabrali. Ispit počinje u 9 ujutru i traje 120 minuta, do 11 sati.

2. Dolazak na ispit

Važno je da se na ispit ne kasni. Praksa je da đaci dolaze u školu sat vremena ranije, okupljaju se u dvorištu i zatim se raspoređuju po učionicama ili fiskulturnoj sali, u zavisnosti od organizacije škole. Učenicima koji zakasne do pola sata, direktor može odobriti pristup polaganju testa i produžetak vremena.

3. Izlazak sa ispita
 

Može se izaći sa ispita nakon 45 minuta, ali ukoliko đaci završe test tokom poslednjih 15 minuta, moraju ostati do kraja testa.


4. Pribor za polaganje

Đaci treba da ponesu školski pribor i đačku knjižicu. Preporučuje se da odgovori budu napisani grafitnom olovkom, a zatim preko toga hemijskom, jer se priznaju samo odgovori napisani hemijskom olovkom.

5. Zabranjeni predmeti

Zabranjeno je unositi mobilne telefone, pametne satove, puškice i kalkulatore na ispit.

6. Oduzimanje telefona

Na ulazu u školu, učenici ostavljaju mobilne telefone, pametne satove i sve digitalne uređaje u kutiju. Kršenje ovih pravila može rezultovati udaljavanjem sa ispita.

7. Hrana i voda

Đaci mogu poneti flašicu vode, sok i čokoladicu na ispit. Preporuka je da se naspavaju i odmore dan pre ispita.

8. Bodovanje

Boduje se uspeh u osnovnoj školi (šesti, sedmi i osmi razred) i rezultati na maloj maturi. Đaci mogu osvojiti najviše 60 bodova iz osnovne škole i 40 bodova na testovima.

Da li ste spremni za polaganje male mature? Srećno svim đacima na sutrašnjem ispitu!

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading