Andrijana Farkaš
Foto: Printscreen/Facebook


Novosađanka Adrijana Farkaš je 2022. godine saznala da boluje od raka debelog creva, samo godinu dana nakon što je rodila blizance. Uprkos prvobitnom ignorisanju simptoma, Adrijana je odlučna da podeli svoju priču kako bi podstakla druge da reaguju na prve znakove bolesti.

Prvi simptomi - umor i iscrpljenost

Adrijana je primetila prve znakove raka debelog creva u novembru 2022. godine, kada je osećala konstantan umor i slabost. Međutim, pripisala je ove simptome stresu i situaciji u kojoj se nalazila, brinući se za svog sina koji je bio hospitalizovan. Nakon što je izašla iz bolnice, posetila je svog lekara opšte prakse, koji ju je uputio na laboratorijske analize. Rezultati su pokazali anemiju i nizak nivo hemoglobina, što je bio prvi indikator da nešto nije u redu.

"Da sam znala da stalna pospanost i umor mogu da znače da imam rak, na vreme bih reagovala. Prvi put sam počela da osećam konstantan umor i slabost u novembru 2022. godine kada sam sa sinom ležala u bolnici. Naravno, da sam sve to prepisala stresu i situaciju u kojoj sam se našla, a to je da gledam svoje dete u bolničkom krevetu. Kada sam izašla iz bolnice, obraćam se lekaru opšte prakse, koji me dalje upućuje da uradim laboratorijske analize. Tu se već vidi poprilično jaka anemija gvožđa, svega 4,2 i hemoglobin 81. Nakon toga, upućena sam da uradim laboratorijsku analizu stolice, odnosno na okultno krvarenje i dobijam da su mi sva tri nalaza pozitivna. Tada se i meni već pali lampica da nešto ozbiljno nije u redu, a u decembru iste godine dobijam dijagnozu - rak debelog creva", priča ova majka.

 

@adrijanafarka Veoma je važno da imate dobrog lekara ipšte prakse koji neće odrađivati svoj posao već se stvarno udubiti u vaše nalaze. Moja doktorica nikada nine odrađivala svoj posao, čak šta više zbog saznanja da sam u porodici i sa mamine i sa tatine strane imala karcinome, ona me je terala da se pregledam i redovno kontrolišem. I što je najvažnije nikada ništa nije prepuštala slučaju, uvek je sve tražila detqljno da bude ispitano. Čak i kada sam ja probala da je ubedim da je sve ok, i da sam dobro, samo je klimala glavom i izdavala upute šta treba dalje da radim. I uvek mi je govorila, verujem ja da si ti dobro ali neka to nalazi potvrde i svi da spavamo mirno 🙂 I beskrajno joj hvala na posvećenosti ❤️ #cancer #lifeaftercancer #životposleraka #motivation ♬ Acoustic sentimental loop with a sad atmosphere - Susumu Nagatomo


Kako su simptomi postajali sve izraženiji, Adrijana je takođe primetila promene u vezi sa čulom ukusa i mirisa. Namirnice koje su joj pre prijale, sada su joj smetale, a osetila je promenu u mirisu crnog luka i mlevenog mesa. Uprkos tome što je prvobitno pomislila da je trudna, test je bio negativan, te je posetila svog ginekologa koji je isključio trudnoću kao uzrok promena. Takođe, i mogućnost da su promene posledica koronavirusa je bila odbačena.

 

- Ukus i miris su mi se promenili na određenu hranu, odnosno nisu mi prijale više određene namirnice ni za jelo ni po mirisu. Konkretno, prvo je počeo da mi smeta miris crnog luka i ja sam to potpuno zanemarila. Nakon toga počinje da mi smeta miris i ukus mlevenog mesa. Već na ovaj simptom sam odreagovala jer je promena ukusa i mirisa za mene značila trudnoću. Uradila sam test na trudnoću koji je bio negativan. Međutim, ja ovo nisam prepustila slučaju i obratila sam se svom ginekologu koji mi je uradio ultrazvučni pregled i takođe potvrdio da trudnoća nije u pitanju. A to što imam promenjen ukus i miris dobila sam odgovor da može biti posledica korone. U decembru iste godine saznajem da definitivno nije trudnoća, ali nije ni posledica korone" priča Adrijana koja je saznala za strašnu dijagnozu samo godinu dana nakon što je rodila blizance.


U decembru iste godine, Adrijana je saznala da nije trudna niti da su promene u čulu ukusa i mirisa posledica koronavirusa - već je dobila strašnu dijagnozu raka debelog creva. Ipak, odlučna u borbi, Adrijana je uspela da se izbori sa tom bolešću, ističući važnost reagovanja na prve simptome.

(Blic)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading