Mup
Foto: Printscreen/Foto: Printskrin MUP


Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nedavno je izdalo upozorenje građanima o opasnostima koje donosi sve veća prisutnost veštačke inteligencije u svakodnevnom životu. Na snimku objavljenom na zvaničnoj Instagram stranici, jedna od predstavnica MUP-a ističe zabrinutost u vezi sa mogućnošću manipulacije pomoću veštačke inteligencije. Naime, tokom snimka, žena ispred Ministarstva unutrašnjih poslova demonstrira kako veštačka inteligencija može promeniti lični opis i glas osobe, čime se stvara iluzija da je reč o potpuno drugoj osobi.

 

 

 


Jedan od ključnih problema koje ističe MUP jeste kreiranje lažnih snimaka uz pomoć veštačke inteligencije, koji se zatim koriste za različite oblike prevara. Građanima se savetuje da budu oprezni i da ne čine svoje objave dostupnim svima, jer postoji realna opasnost da njihov lik, glas ili identitet budu zloupotrebljeni radi otkrivanja ličnih podataka ili izvođenja prevara. Takođe, naglašava se i opasnost od potencijalne zloupotrebe slika dece, što dodatno ukazuje na ozbiljnost situacije.


Kako bi građani bili što bolje informisani o mogućim pretnjama, predstavnica MUP-a ističe važnost prepoznavanja neobičnih izraza i obrazaca u govoru koji bi mogli ukazivati na manipulaciju putem veštačke inteligencije. Ovo upozorenje dodatno naglašava potrebu za pažljivim praćenjem digitalnih sadržaja i osvešćenošću o potencijalnim opasnostima.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading