Pasoš
Foto: Profimedia/Profimedia

Kako se uskoro otvaraju vrata letnje sezone i svi jedva čekaju da spakuju kofere i krenu na put, važno je da prethodno proverite svoje dokumente kako biste izbegli potencijalne probleme na granici.

Na vlasnicima je da utvrde da li su im putne isprave važeće, kao i da provere koji su uslovi koje treba da ispune za zemlju koju su odlučili da posete.

Često se dešava da mnogi zaborave da ponesu pasoše sa sobom, a još češća je situacija da ne pogledaju do kada im putna isprava važi, pa se iznenade kada ih na granici obaveste da im dokument ne odgovara pravilima države u kojoj su odlučili da letuju.

Grčka

Ako putujete u Grčku, pasoš mora da vam važi najmanje tri meseca, i to računajući od trenutka kada srpski državljanin treba da napusti teritoriju Grčke.

Turska

Ko odluči da svoj godišnji odmor provede u Turskoj, treba da zna da važenje ličnog dokumenta za prelazak granice mora da važi najmanje 150 dana od dana zvaničnog ulaska na teritoriju pomenute zemlje.

Hrvatska

Kada se govori o susednoj Hrvatskoj, putna isprava mora imati rok važnosti od najmanje tri meseca, računajući od datuma kada je planiran povratak.

Albanija

Za Albaniju je dovoljno da putnici imaju važeću biometrijsku ličnu kartu ili pasoš, kako bi mogli da stupe na teritoriju ove zemlje.

Egipat

U poslednje vreme je i Egipat jedna od posećenijih zemalja za srpske turiste. Neophodno je znati da vam za ovu zemlju treba turistička viza, koju možete dobiti na aerodromima širom zemlje. Onima koji putuju preko aerodroma u Kairu preporučuje se da ranije pribave vizu preko diplomatskog predstavništva u Beogradu.

Crna Gora

Državljani Srbije mogu ući u Crnu Goru sa važećim pasošem ili važećom ličnom kartom.

Uvek je preporuka da se ovakve informacije provere na zvaničnom sajtu nadležnog ministarstva ili da se kontaktira sa konzularnim predstavništvom konkretne zemlje u Srbiji pre nego što krenete na put.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading