U BEOGRADU SE KUPUJE SVE MANJE STANOVA! U ovim delovima Srbije nekretnine poskupele više nego u prestonici!
Foto: Shutterstock/Alo! Ilustracija

Cene stanova u prvom kvartalu ove godine blago su porasle, odnosno 4,74 odsto u odnosu na isti period lane, saopštio je Republički geodetski zavod (RGZ). Najviši rast cena u odnosu na prošlu godinu, gledano po regionima, beleži se u regionu Južne i Istočne Srbije, kao i u Vojvodini. Prodaja stanova u prestonici je opala.

Cene stanova u Srbiji i u poređenju sa četvrtim tromesečjem 2023. godine su zabeležile blagi rast od 0,78 odsto, navodi RGZ.

RGZ dalje objašnjava da umeren tromesečni rast ukazuje da tržište nekretnina ostaje stabilno i bez velikih fluktuacija, što je pozitivan znak za ekonomiju i investitore. Na nivou zemlje, cene stanova u "starogradnji" su porasle za 4,52 odsto, dok je "novogradnja", odnosno kupovina od investitora imala veći međugodišnji rast koji je iznosio 5,09 odsto.

Prodaja stanova u prvom tromesečju ove godine ostala je na približno istom nivou kao prošle godine, navodi RGZ.

Gde su cene najviše porasle

Tokom prvog kvartala došlo je do stabilizacije potražnje za stanovima, sa zabeleženih 10.186 ugovora o prometu stanova (0,7 odsto manje nego u istom periodu prošle godine), uz ukupnu vrednost od 834 miliona evra (2,5 odsto manje nego 2023).

Ako posmatramo regione u zemlji, postoje određene razlike u trendovima na tržištu stanova, navodi RGZ.

Cene su u odnosu na prvi kvartal 2023, porasle u regionu Vojvodine za pet odsto, Gradu Beogradu 4,50 odsto, Šumadije i Zapadne Srbije za 3,49 odsto, a kao i u prethodnih nekoliko kvartala najsnažniji rast cena zabeležen je u regionu Južne i Istočne Srbije i iznosio je 7,16 odsto.

Prodaja po regionima

Kada je reč o broju prodaja i vrednosti prometa – Šumadija i Zapadna Srbija beleže značajan rast prodaje stanova od 11,28 odsto i vrednosti kupoprodaja za 24,04 odsto. Južna i Istočna Srbija takođe beleže rast, sa povećanjem prodaje stanova od 4,92 odsto i vrednosti kupoprodaja za 37,50 odsto, objašnjava dalje RGZ.

Beograd, međutim, beleži pad prodaje stanova od 6,5 odsto i vrednosti kupoprodaja za 10,13 odsto.

Slična situacija je i u Vojvodini, gde je broj prodaja stanova smanjen za 4,32 odsto, a vrednost kupoprodaja za 0,56 odsto.

Poređenje sa Evropom

Kada se uporedi indeks cena stanova u Srbiji sa indeksima u zemljama Evrope, Srbija je imala umeren i stabilan rast cena, navodi RGZ.

Veći broj država beleži drastičnije usporavanje ili pad tržišta nepokretnosti, dok je par zemalja zabeležilo dvocifren rast, prema dostupnim podacima za četvrto tromesečje 2023. godine.

RGZ indeks, koji je u prvom tromesečju 2024. godine iznosi 160,49, razvijen je u skladu s međunarodnim metodološkim smernicama i obezbeđuje građanima i privredi da na jednostavan način, ažurno i besplatno prate kretanja na tržištu nepokretnosti.

Alo.rs/RTS

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading