Penzioneri od marta na oporavak u banje
Foto: Alo/Foto Tanjug

Na drugoj sednici Hrvatskog sabora juče se raspravljalo o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o službenicima i nameštenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi.

Predložena je tako i mogućnost prijema u službu na pola radnog vremena korisnika starosne penzije koji ima do 67 godina.

Do sada je ovo bilo moguće samo za penzionere do navršene 65. godine, a cilj je ublažiti posledice nedostatka zaposlenih, prenosi Penzionisani.

Penzionera koji rade na pola radnog vremena je krajem aprila bilo gotovo 30.000 korisnika, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Novost je da će u lokalnoj samoupravi sada moći raditi penzioneri do 67 godina, umesto dosadašnjih 65 godina.

Njima se penzija u ovom slučaju ne obustavlja.

Predlog su pozdravili vladajući, ali i saborska opozicija. U ovome vide priliku za rešavanje problema nedostatka zaposlenih.

Dve godine više za rad

Treba napomenuti kako su do sada prema Zakonu o službenicima i nameštenicima u lokalnoj samoupravi mogle raditi osobe i penzioneri sve dok nisu navršile 65 godina života i 20 godina staža.

– Ako je reč o penzioneru mlađem od 65 godina života, takva osoba se može primiti u službu na određeno vreme, ali samo na osnovu oglasa za prijem u službu. Ako je reč o penzioneru koji ima više od 65 godina života, mišljenja smo da se takav službenik ne može primiti u službu jer je to, razlog za prestanak službe po sili zakona, pisalo je do sada na stranici Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading