Čačak
Foto: Alo/Foto: Alo!

Piše: S. P.

Protiv radnice Centra za socijalni rad (CSR) u Čačku podneta je krivična prijava pod sumnjom da je oštetila brojne korisnike ove ustanove.

Krivična prijava od strane odgovornog lica CSR u Čačku podneta je Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije (POSK) Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Kraljevu, gde su potvrdili da je u ovom slučaju pokrenut predistražni postupak.

- Centar za socijalni rad u Čačku je podneo krivičnu prijavu protiv jednog bivšeg radnika. U toku su provere osnovanosti navoda krivične prijave, tako da odluka u ovom tužilaštvu nije doneta -  navela je Jasmina Aleksić, tužilac Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije VJT u Kraljevu.

Kako nezvanično saznajemo, radnica CSR u Čačku je u dužem vremenskom periodu falsifikovala potpise korisnika socijalne pomoći i u njihovo ime podizala novac. Budući da je vladala informacijama o preminulim korisnicima socijalne pomoći, upravo su oni bili na meti zloupotrebe.

- Kada korisnik premine, falsifikuje njihove potpise i na šalterima pošte podiže njihov novac. Naročito su na udaru bili korisnici romske populacije koji su često boravili u inostranstvu - kaže naš izvor upoznat sa situacijom u čačanskom CSR.

Malverzacije su otkrivene tek nedavno, kada je upravo jedan od članova porodice preminulog došao besan u CSR s namerom da proveri gde je nestao novac sa računa njegovog preminulog rođaka.

- Otkrivena je sasvim slučajno, i to na insistiranje rođaka korisnika koji je dolazio nekoliko dana, pretio policijom i medijima da se njegov slučaj reši. Međutim, nadležni u CSR su zajedno sa njegovim zahtevom krenuli u proveru i mnogih drugih predmeta i otkrili ovu neviđenu malverzaciju. Međutim, radnica je pre razotkrivanja pronevere stekla uslov za penziju, ali bez obzira na to, pozvali su je da dođe u ustanovu i objasni šta je radila. Kažu da je sve priznala, a novac vratila - kaže naš izvor.

Međutim, rukovodstvo CSR je ipak protiv nekadašnje koleginice podnelo krivičnu prijavu.

Čačak

Foto: Alo!

Direktorka podnela ostavku

Neposredno potom, Branimirka Radosavčević, direktorka CSR u Čačku, podnela je neopozivu ostavku. Inače, Radosavčevićeva u Čačku važi za direktorku koja je svojim autoritetom, štiteći ustanovu, godinama branila i svoje zaposlene prilikom brojnih upitnih odluka, mišljenja i rešenja koja su donosili. Posledica jedne od takvih odluka je i trostruko ubistvo u Kulinovcima, pri čemu je radnica CSR u čačanskom pravosuđu dala mišljenje da se ubica može vratiti u porodicu, iako pre toga nije pribavila mišljenje psihijatra.

- Ostavku sam podnela iz moralnih razloga prema korisnicima. Moja je ostavka neopoziva, a o njoj će se izjasniti odbornici Skupštine grada, verujem već na prvom zasedanju. Svakako, dok se ne izabere novi direktor, ja ću svoju dužnost obavljati kako se rad ustanove ne bi doveo u pitanje. U vezi sa krivičnom prijavom ne mogu ništa reći, osim da potvrdim da je podneta - izjavila je Branimirka Radosavčević, direktorka čačanskog CSR u ostavci.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading