komarac
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

I u Srbiji je prisutan azijski tigrasti komarac koji izaziva denga groznicu, a čija je brojnost povećana u čak 13 zemalja EU, s tim da u našoj zemlji ove krvopije, na našu sreću, nisu još zaražene ovim opasnim virusom.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) saopštio je da je brojnost ovog komaraca povećana u 13 zemalja EU, uključujući Francusku, Španiju i Grčku, što je dovelo i do povećanja obolelih od denga groznice.

Pored denge ova vrsta vektora prenosi i čikungunja virus, virus žute groznice kao i parazitske nematoda koje izazivaju dirofilariozu (srčani crv).

U Srbiji je tigrasti komarac prvi put uočen 2009. godine. Pre dve godine, tačnije 2022. uočen je u Beogradu, u Novom Sadu, Požarevcu, Pančevu, Nišu, Šapcu, Petrovaradinu, Inđiji, Apatinu, Kuzminu, Rumi, Loznici, Valjevu, Ubu, Velikoj Plani…

Najviše ih ima oko groblja, jer se često dešava da se uveze sa cvećem.

Ženke ovog komarca se hrane krvlju tokom dana na otvorenom prostoru, što je razlika u odnosu na naš domaći kuleks pipiens, koji je kućni komarac. Krvni obrok uzima sa čoveka, domaćih i divljih životinja, ptica, pa čak i gmizavaca i vodozemaca ali, ipak, preferira čoveka.

Izgled tigrastog komarca

manji je od običnog komarca

crne je boje
ima ravnu belu prugu na dorzalnoj strani toraksa (grudnog dela), celom dužinom od glave do početka abdomena, i
potpuno beo poslednji članak na poslednjem paru nogu
naziv tigrasti komarac potiče od prisustva naizmeničnih crnih i belih ljuspica u vidu prstenova na nogama i kombinacije crnih i belih pruga na abdomenu

Dario Aćimović, portparol "Ciklonizacije" iz Novog Sada kaže da su stručnjaci ovog preduzeća tigrastog komarca detektovali prvi put 2018. godine koji je najverovatnije stigao u starim gumama.

- Prve jedinke detektovane su u široj okolini železničke stanice u Novom Sadu i od tada se šire po urbanom delu grada - rekao je Aćimović.

On objašnjava da je tigrasti komarac tropska invazivna vrsta, poreklom iz Jugoistočne Azije, koja se poslednjih desetak godina širi po Evropi.

- Do širenja dolazi zbog povećanog i ubrzanog prometa roba u svetu, ali verovatno i zbog izmenjenih klimatskih uslova poslednjih godina i odsustva oštrih zima. Tigrasti komarac je nešto sitniji od domaćeg urbanog i rečnog komarca, ali je agresivniji jer "grize" tokom celog dana - upozorava Aćimović.

Domaći, kućni komarci, aktivni su uglavnom predveče i noću.

Dovoljan čep za produkciju

Prema njegovim rečima, za produkciju tigrastog komarca, dovoljne su minimalne količine vode, poput poklopca od tegle ili čep od pivske flaše.

Na pitanje, kako građani mogu da razliku ovog komarca u odnosu na naše domaće, kuleks pipiens, Aćimović kaže da se jedino razlikuju po ponašanju.

- Sitniji su i bodu tokom celog dana - govori Aćimović.

Primarijus dr Slavica Maris iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd izjavila je za K1 da je prestonici prošle godine registrovan jedan importovani odnosno uvezeni slučaj denge, i da jedan slučaj takav imamo i u ovoj godini.

Dodala je da se tigrasti komarac u Srbiji najčešće sreće na graničnim mestima sa zemljama koje imaju dokazano prisustvo denga virusa.

- Sa Hrvatskom i Mađarskom, najrizičnije područje za ove komarce u Srbiji je Vojvodina, ali registrovani su i u Rumuniji. Postoji verovatnoća i rizik od transmisije - upozorila je dr Maris.

Šta je denga virus

Denga groznica (DG) najčešća virusna infekcija koju prenose komarci. Svake godine u svetu dogodi se oko 100 miliona infekcija i 25.000 smrtnih slučajeva. Ljudi obolevaju putem uboda zaraženog komarca.

Na sreću groznica se ne prenosi sa čoveka na čoveka.

Inkubacija je od 4 do 15 dana, u proseku proseku 6.

Bolest se ispoljava najčešće kao infekcija slična gripu, prvi simptomi se javljaju nakon 4 do 15 dana, a u proseku 6 od uboda. Teže manifestacije su denga hemoragijska groznica i denga šok sindrom, prenosi Blic.

Simptomi denga groznice:

visoka temperatura
groznica
osip
jaka glavobolja
jeza
bolovi u mišićima i zglobovima

Ređi simptomi su razdražljivost, nemir, pojačano znojenje, nakon čega sledi stanje šoka i krvarenja iz nosa, GIT i pluća.

ECDC navodi da klimatske promene stvaraju povoljne uslove za širenje tigrastog komaraca što dovodi do povećanja broja slučajeva obolelih od denga groznice. ECDC je upozorio da će međunarodna putovanja dodatno povećati rizik od širenja epidemije u Evropi, preneo je BBC.

Azijski tigrasti komarac (aedes albopictus), koji se smatra najinvanzivnijom vrstom komaraca na svetu, otkriven je u:

Austriji
Bugarskoj
Hrvatskoj
Francuskoj
Nemačkoj
Grčkoj
Mađarskoj
Italiji
na Malti
u Portugaliji
Rumuniji
Sloveniji
Španiji
Belgiji
na Kipru
u Češkoj
Holandiji
Slovačkoj

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading