TEŠKO DIŠU, NOĆU KAŠLJU I LOŠE SPAVAJU! Pedijatar objasnio kako na decu i bebe utiču JAKE promene vremena!
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ovih dana zabeležene su promene koje mnogima ne prijaju. Tropske dane osvežila je juče i danas kiša i pad temperature, a kako je RHMZ najavio, do promene će opet doći već od ponedeljka kada će živa na termometru dostići i do 38 stepeni.

Dok odrasli znatno lakše podnose temperaturne oscilacije i promene atmosferskih prilika, najmlađi članovi naših porodica mogu biti osetljiviji na te promene.

TEŠKO DIŠU, NOĆU KAŠLJU I LOŠE SPAVAJU! Pedijatar objasnio kako na decu i bebe utiču JAKE promene vremena!

Foto: Shutterstock

 

Pedijatar Saša Milićević za Espreso kaže da su posledice promena vremena kod dece često zanemarene i da se nepravedno česće govori o tome kako promene utiču na zdravlje starijih.

''Koliko god da je neko meteoropata, a neko nije, sigurno da vremenske prilike jako utiču na decu i odrase, dok su deca čak mnogo senzitivnija na promene. Pre svega, kada ima manje svetla onda se manje luče različiti hormoni koji dovode do poboljšanja raspoloženja. Kad god je neka tamna sredina, kad god je oblačno ili kišovito, slabije se luči tzv. endorfin odnosno supstance koje stimulišu dobro raspoloženje", kaže pedijatar za Espreso.

Kako dalje objašnjava, iz tog razloga smo svi mi raspoloženiji kad je sunčano vreme, što se isto odnosi na decu. Kaže da na njihovo (ne)raspoloženje dodatno utiče i to što ostaju kod kuće kada napolju pada kiša i pa zbog toga budu razdražljivija, nervoznija, pa i teže spavaju.

Na pitanje da li deci više smetaju toplotni talasi ili kišovito vreme, pedijatar kaže da je jednako rizično i jedno i drugo.

Deci smeta i kada imamo jako velike toplotne talase, odnosno kada su temperature visoke, ali su takođe osetljivi i kada je kiša i vlaga. Posebno su na udaru mali pacijenti koji boluju od astme i koji imaju osetljive disajne puteve. Njima ne smeta samo kad pada kiša, nego i kad prestane kiša, odnosno kad krenu isparavanja zbog kombinacije toplote i padavina. Ovo mnogim ljudima i deci otežava disanje i tera ih da kašlju", kaže dr Saša Milićević.

Zašto se mala deca teže prilagođavaju promenama vremena, pedijatar kaže da postoji jednostavno objašnjenje.

"Termoregulacioni centar kod male dece nije dovoljno razvijen i treba mu vremena da se malo adaptira na promene. Tako kad je previše toplo ili kada je previše vlažno njima treba vremena da se prilagode više nego nama. Deca često na promene reaguju tako što teže dišu, kašlju noću ili teže spavaju", objašnjava za kraj.

Kako mala deca često ne umeju da verbalizuju svoje nelagode, važno je da roditelji budu pažljivi na signale koje im njihovi mališani šalju.

(Jovana Nedeljković)

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading