Damjan Štrbac
Foto: Printscreen/Printscreen/Instagram/Otacastvo


Na današnji dan 1941. godine, ustaše su uhapsile Damjana Štrpca, paroha grahovskog, čije mučeništvo je ostavilo dubok trag u istoriji. Nakon hapšenja, Štrbac je prvo zatvoren u Bosanskom Grahovu, da bi potom bio prebačen u lancu logora Jadovno - Gospić - Pag.

Surovo mučenje i smrt

U logoru, Damjan Štrbac je pretrpeo surove torture zajedno sa stotinama Srba, a potom je odveden na Velebit gde je tragično završio. Ustaše su ga živog odrale i isekle na komade, dok su u transu veselile, pevale i slavile njegove muke. Njegovo telo je zatim bačeno u jednu od trideset i dve duboke kraške jame. Ovaj svirepi čin se desio kada je Damjan imao svega 29 godina.

 

 


Rođen u kninskom selu Plavno 1912. godine, Damjan Štrbac je posthumno proglašen za sveca 2003. godine, kao Sveti Damjan Grahovski. Njegovo mučeništvo se proslavlja svake godine 31. maja, čime se čuva uspomena na hrabrog sveštenika čija je vera ostala nepokolebljiva uprkos najstrašnijim patnjama.

 

 

BONUS VIDEO

@alo_portal KRENULA SPASOVDANSKA LITIJA Grad Beograd slavi krsnu slavu, okupljen veliki broj građana uprkos kiši #spasovdanskalitija #beograd #alo #alodnevnenovine #alonovine #fypシ゚ #fypシ゚viral #viraltiktok #viralvideo #foryou #fy ♬ original sound - Alo_portal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading