logor hrasnica
Foto: Alo/Printscreen

Logor su osnovali pripadnici muslimanskog Prvog korpusa tkz. Armije Bosne i Hercegovine, tačnije starešine 4. oklopno-mehanizovane brigada sa Ilidže. 

Broj Srba koji je prošao kroz pakao ovog logora se kreće između 350-400, uglavnom su dovođeni iz sarajevskih naselja, a među njima je najveći deo su bili civili. Preko pedeset ih je ubijeno ili se vodi kao nestalo.Juče smo objavili jednu strašnu priču o Srbinu koji je tamo stradao. Kako su Gojka krvavog i golog bacili u ćeliju da umre, a terali su ga i da pije mokraću, čitajte OVDE

Srpski civili koji su ratnih godina bili smešteni u zloglasnim zatvorima na području Hrasnice, od kojih je jedan bio u prostorijama OŠ Aleksa Šantić, a drugi u garažama između dva nebodera u ovom naselju, mesecima su mučeni. Neki od njih nisu preživeli zlostavljanje, a oni što jesu imaju psihičke, ali i fizičke posledice, podsećao je ranije Žurnal. info.

Zbog ovih zločina u Sudu BiH se trenutno vodi sudski proces protiv tadašnjih stražara Senada Gadže, Zaima Laličića i Sulje Hebiba. Zatvorenike su, prema optužnici, skidali gole, satima udarali nogama, kablovima, palicama ili kundakom od puške, gazili po njima, izbijali im zube...

“Vezao ga je žicom za radijator, tukao, a zatim nožem odsekao deo polnog organa, koji je potom stavio na nož smejući se”, samo je mali dio onoga što se optužnicom Gadži stavlja na teret.

Hrasnički zatvori ustvari su bili vojnički pritvori. Na tim mestima zatvarali su one koji su izbegavali mobilizacije, osumnjičene za izdaju, ali i vojno sposobne lokalne meštane srpske nacionalnosti. Bilo je tu i žena koje su u to vreme bile osumnjičene za kolaboracije sa neprijateljem.

Trojica optuženih bili su pripadnici 4. Motorizovane brigade Armije BiH, Vojne jedinice 5063 1. Korpusa Armije BiH. 

Gadžo i Lalić se, između ostalog, terete i za premlaćivanje jednog zatvorenika, koji je usljed toga, preminuo. Poslednje reči koje je izgovorio bile su upućene drugom zatvoreniku: “Vidiš kakav sam, leđa su mi plava, podlila od krvi, krv se ugrušala, zemljače ako ostaneš živ pozdravi mi decu i ženu, ja neću preživeti”.

Svedok Goran Mihajlović na jednom od suđenja govorio je o tome da je svaki dan slušao vrisku, galamu, a neke ljude je vidio da su bili pretučeni: “Detetova majka je bila pritvorena prekoputa i bila je silovana. Pričao sam sa detetom da on ne čuje kako je siluju”.

Silovana je, prema pisanju Muhameda Kovačevića s portala Impuls, rođaka presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića. Njen sin, kojeg je spominjao svedok Mihajlović, nedugo nakon što je razmenjen oduzeo je sebi život.

Premlaćivanje i seksualno zlostavljanje spominjao je na suđenju i svedok Ratko Bokun, čiji je iskaz pročitan s obzirom da je u međuvremenu preminuo. Podsetimo da je Laličić već osuđen pravomoćno na šest godina zbog silovanja S. M. i udaranja zatvorenika Radovana Dubljevića. Oštećena je pred sudom ispričala da je Laličić tukao po bubrezima i 10-ak puta izvodio u improvizirano kupatilo i silovao. 

Agan Nezir, koji je kao osumnjičeni hapšen u decembru 2021.godine, u Sudu BiH se pojavio kao svedok. Od jula 1992. bio je vojni isljednik. Jedne prilike ga je, stoji u njegovoj izjavi koju je preneo Detektor, upravnik Husein Mujanović (osuđen u Beogradu na 10 godina zatvora) pozvao da dođe zbog mrtvih zatvorenika: "Bila su četvorica mrtvih. Tela su im bila napuhana, a na glavi nije bilo povreda".

Lekar je konstatovao prirodnu smrt što je Neziru, ipak, bilo sumnjivo. Planirao je to istraživati dalje, ali je uhapšen nakon čega je napustio Hrasnicu.

U tri službene zabeleške iz tog vremena, od kojih dve potpisuje ljekar Enes Šačić, a treću Senad Berilo, stoji da je lekarskim pregledom utvrđena prirodna smrt kod petorice zatvorenika. U biografiji dr. Šačića stoji da je u 1992. radeći kao lekar postavljen za načelnika sanitetske službe i ratne bolnice u Hrasnici.

Preživeli su svedočili da su zatvorenike srpske nacionalnosti, koji su preminuli usled danonoćnog batinjanja, ukopavali iza stare muzičke škole koja se nalazila na samom ulazu u Hrasnicu. Na ovom mestu su danas samo ruševine.

Preminuli Petko Jovanović bio je zadužen za evidenciju Srba koji su sahranjivani na tom mestu. U njegovom iskazu koji je pročitan pred sudom stoji da su „tela dvojice bila mlitava jer su im kosti bile polomljene“. 

Većina meštana s kojima smo razgovarali kažu da su "nešto čuli", ali da nikada nisu videli ovo groblje. Na ovoj lokaciju je ekshumacija bila 1999. i navodno je pronađeno 15 žrtava iz hrasničkih zatvora. 

Logor u Hrasnici otkrio je Međunarodni crveni krst 30. aprila 1993. godine tragajući za grupama logoraša odvedenih iz "Silosa" u Tarčinu.

Oni upućeniji navode da je spisak za ratne zločine počinjenim u hrasničkim logorima navodno mnogo duži od ove trojice optuženih.

(zurnal.info)

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Olivera

15.06.2024 09:30

Strasne stvari su se dešavale Srbima 90-tih godina i u Bosni i u Hrvatskoj. Postojali su logori za Srbe i u Hrvatskoj i u Bosni. O tome niko ne govori. Srebrenica jeste strašan zločin ali trebalo bi da se zna i o ovim stradanjima srpskog naroda tamo. Zašto mi to jako retko pominjemo.