Vesić
Foto: Tanjug/FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bg

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić potpisali su danas u Vladi Srbije Protokol o saradnji kojim je predviđena realizacija studentskih praksi pri tom ministarstvu, kao i javnim preduzećima i agencijama iz nadležnosti MGSI.

Kako je nakon potpisivanja tog dokumenta kazao Vesić, veoma je važno da se Univerzitet uključi u rad Vlade Srbije i državnih institucija, a posebno je značajno da se prilika pruži studentima koji će kroz stručnu praksu steći praktična znanja, ali imati i mogućnost da ostanu u preduzećima i ministarstvima, što je kako je naglasio izuzetno značajno za sve one koji završavaju fakultete.

Vesić je podsetio da je do sada MGSI realizovao tri ciklusa stručnih praksi koje je prošlo 150 studenata kojima je ta praksa bila plaćena sa po 14.000 dinara mesečno.

- Vlada Srbije je sada donela odluku da će stručne prakse moći da se realizuju pri svim ministarstvima i da će studenti u tom periodu dobijati po 15.000 dinara mesečno - rekao je on.

Vesić je dodao da su u prethodnom periodu studenti i studentkinje imali priliku da rade u preduzećima, kao što su Putevi Srbije, Koridori, zatim Er Srbija, Infrastruktura železnice, Srbija Kargo, Srbija Vode, Institut za puteve, kao i Saobraćajni institut CIP.

- Naš cilj je da još više studentkinja i studenata stekne stručno znanje i mi smo uvek raspoloženi i spremni za to i potpisivanjem danjašnjeg protokola nastavimo sa saradnjom sa Univerzitetom kako bi još više studenata uključili u rad naših preduzeća - rekao je ministar MGSI.

Vesić je zahvalio fakultetima Univerziteta u Beogradu koji su učestvovali u ovom procesu do sada među kojima su Saobraćajni, Mašinski, Arhitektonski, Geografski, Rudarsko-geološki i drugi, kao i studentskim organizacijama.

- Uspeli smo da omogućimo studentima da uče i da budu deo javne uprave, da steknu neophodna iskustva. Pokazali smo kako možemo da iskoristimo njihova znanja koje su stekli po praktičnoj primeni i da njima omogućimo da lakše sutra izaberu zanimanje, jer svaki od nas ko je završio fakultet zna da je najvažnija stvar koja može da vam se dogodi kad završite fakultet, da znate gde ćete da radite - rekao je Vesić.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić zahvalio je ministru Vesiću na inicijativi za organizovanje stručne prakse za studente.

- Mi na univerzitetu imamo jedan nedostatak, a to je što studenti kada uče na svojim fakultetima i kada pohađaju svoje studijske programe stiču teoretska znanja, ali onda kad se zaposle i kada nađu praksu, treba im dosta vremena da ta naučena znanja primene u konkretnom slučaju - rekao je on i dodao da je ovo prilika da se taj, problem prevaziđe, jer će studenti imati priliku da u toku svog školovanja za određene discipline, kroz praksu steknu znanja.

Događaju su prisustvovali državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vladimir Džamić, pomoćnica ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tanja Popović i posebna savetnica ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Dobrila Ponorac.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading