promo
Foto: Promo/Promo

POGREŠNO IMENOVANA

Naziv kala potiče od grčkog izraza kala što znači lepa tj. kalos - lep, a imenovana je u 18. veku  u periodu uspona oživljavanja antičke grčke kulture u Evropi. Prva kala je zvanično doneta u Evropu 1697. godine, a postoje naznake da je  možda doneta još i ranije, pošto je pronađena u ilustracijama Kraljevske bašte u Parizu iz 1664. godine. Pogrešan naziv, Kala ljiljan (Calla Lily) potiče od švedskog botaničara Karl fion Linea, koji je napravio omašku prilikom imenovanja cveta, što je  u botanici kasnije ispravljeno, ali se u Britaniji i Americi se ustalio prvobitni naziv Kala ljiljan,  što se zadržalo do današnjeg dana.

VIŠESLOJNA SIMBOLIKA

Kala je popularnost stekla posebno u viktorijansko doba, kao simbol veličanstvene lepote. Zbog bele boje kale su simbol mladosti i nevinosti pa se koriste odavno za pravljenje venčanih buketa. Univerzalni je simbol prijateljstva, dubokog i iskrenog poštovanja, ali i plemenitosti i prefinjenosti. Kale takođe preovlađuju u različitim umetničkim žanrovima zbog svog karakterističnog oblika i živih boja, a veliki umetnici ovekovečili su kale na svojim slikama. U mnogim kulturama kale predstavljaju ponovno rođenje i vaskrsenje kao i obnovu nade, jer njihov oblik nalik na trubu simbolizuje trijumf Isusovog povratka, odnosno trijumf života nad smrću. Svestranost ovog cveta čini ga svestranim izborom za razne prilike koje označavaju ponovno rođenje i nove početke. Kale prenose ideju ljubavi, izdržljivosti i nade kroz teška vremena, pomažući da se uteše oni koji tuguju zbog gubitka voljene osobe.

PROČIŠĆENjE DUŠE I POEBDA ŽIVOTA

U našoj sredini kale se intezivno koriste u pogrebnim aranžmanima dve decenije, ali zahvaljujući lepoti, trajnosti i posebnom simboličnom značenju zauzimaju primat u kreiranju pogrebnih aranžmana, a danas je jedan od najčešćih cvetova zastupljenih u vencima, suzama i buketima. Aranžeri cveća iz cvećare JKP „Pogrebne usluge“, naglašenim osećajem za značenje  i estetiku aranžiraju suze, vence i bukete u okviru kojih je često glavni dekorativni i simbolični momenat čini baš kala. Poznavanje značenja, ali umešnost sa kojim komponuju aranžmane izdvajaju ih kao najbolje u svom zanatu. Za isporuku cvetnih aranžmana se možete raspitati u našoj cvećarskoj radnji na Novom groblju: 011/2071-394 (od ponedeljka do subote 07-16 časova) i na cvecara4@beogradskagroblja.rs. Na internet stranici JKP „Pogrebne usluge“ Beograd moguće je poručiti cvetne arnažmane, vence, suze i bukete najrazličitijih oblika, koji se isporučuju na sahane, pomene, ili grobna mesta na grobljima u nadležnosti preduzeća.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading