pljusak
Foto: Alo/Tanjug/Vladimir Pori

Vreme u Srbiji narednih dana biće vrlo nestabilno vreme, uz pojavu i grmljavinskih nepogoda. Danas se pljuskovi sa grmljavinom očekuju uglavnom na severu Vojvodine, i to pred kraj dana i uveče.

U ostalim predelima biće uglavnom suvo, a od sredine dana  i uz razvedravanje, pa će posle podne biti sunčano.

Maksimalna temperatura biće danas od 31 do 35°C, u Beogradu do 33°C.

U utorak će sunčano i tropski toplo biti na jugu i istoku Srbije. U ostalim predelima očekuje se promenljivo oblačno. Pljuskovi sa grmljavinom ujutro se očekuju u Vojvodini, sredinom dana i na zapadu Srbije, a posle podne i uveče i u centralnim predelima Srbije, prenosi Telegraf.

Maksimalna temperatura biće od 26°C  na severu i na zapadu Srbije i u Beogradu do 34°C na jugoistoku Srbije.

U sredu i u četvrtak pljuskovi sa grmljavinom očekuju se u većem delu Srbije. Biće i nešto svežije.

Maksimalna temperatura biće od 24 do 30°C, a u četvrtak od 22 na severu do 30°C na jugu Srbije.

U petak se kiša i pljuskovi sa grmljavinom očekuju južnije od Save i Dunava, uz pojavu obilnijih padavina.

Maksimalna temperatura u većini predela biće oko 25°C.

Narednih dana moguće oluje

U narednom periodu, uz pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom, biće idealnih uslova i za grmljavinske nepogode lokalnog i kratkotrajnog karaktera.

One bi bile praćene jakim gromovima, gradom i vrlo obilnim pljuskovima, pri čemu bi u veoma kratkom vremenskom intervalu palo i više 30 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i više, a sve to dovelo bi ponegde do pojava urbanih poplava, uobičajenih pri ovakvom tipu i karakteru padavina.

Ovakve padavine ne mogu da uslove izlivanja reka, već pored urbanih poplava, mogu dovesti do izlivanja manjih tokova, uglavnom potoka bujičnog karaktera.

Ovakve pojave i grmljavinske nepogode uobičajene su u ovom delu godine u našim predelima. One su mogu danima unapred prognozirati za određeno područje, a sama lokacija sat do dva ranije, što je i više nego dovoljno da ljudi potraže zaklon usled jačih nepogoda. Teba redovno pratiti i državne i nadležne slušbe kad je reč o upozorenjima.

Iako je tokom snažnih grmljavinskih nepogoda moguće doći i do formiranja superćelijskih oluja, reč je o pojava koje su se događale i dosta ranije u prošlosti, a sam naziv koji je poznat u litaraturama, dobio je poslednjig godina dosta na značaju. Iako je reč o opasnoj pojavi, treba voditi računa i ne zloupotrebljavati stručan termin.

Stabilizacija vremena očekuje se sledeće sedmice, a delimično i tokom predstojećeg vikenda.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading