jadransko primorje
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen/Mr. Tee

Viskoke cene nisu zaobišle ni poznato hrvatsko letovalište Makarsku, te oni koji odluče da tamo provedu leto sa porodicom moraju da izvoje popriličnu sumu novca, Po proračunima, četvoročlana porodica na sedmodnevnom odmoru upravo u ovom delu Hrvatskog primorja samo za smeštaj u apartmanima treba da izdvoji od 460 do 1.200 evra, dok smeštaj sa doručkom u hotelima trenutno košta između 1.400 i 3.400 evra.

Ipak, na navedenu cenu treba dodati i cene hrane i pića, a za ručak ili večeru sa pićem u restoranu biće potrebno izdvojiti minimalno 60 evra za četiri osobe, ukoliko izaberu pastu, rižoto ili ćevape. Za nešto drugo na jelovniku, recimo ribu ili meso, potrebno je izdvojiti znatno više novca, a kada se tome dodaju kolači ili sladoledi, obrok za četvoro košta oko 100 evra.

Plaža u Meksiku

Alonso Cupul

 

 

Međutim, u jeku sezone, odnosno u julu i avgustu, biće potrebno izdvojiti više novca za smeštaj, a cene ove godine vrtoglavo rastu, što potvrđuju i informacije dostupne na sajtu za rezervaciju smeštaja, gde je sedmodnevni smeštaj za četiri osobe u sedmom i osmom mesecu i te kako skuplji, pa čak i za 500, do 1.000 evra u hotelima, u odnosu na prethodne mesece.

To nisu svi troškovi, jer vam je ipak potreban neki vid prevoza da biste došli do Makarske, koja je od Banjaluke 246 kilometara. Shodno tome, ako odlučite da putujete sopstvenim prevozom, i ako vozite automobil koji prosečno troši sedam litara na 100 kilometara, onda ćete po sadašnjim cenama na pumpama potrošiti oko 50 evra u oba smera, samo za gorivo.

Posle smeštaja i prevoza slede cene hrane, a sve zavisi od toga da li ćete kuvati u apartmanu ili jesti u restoranima. Sigurno će biti jeftinije ako sami kuvate, ali retko ko će se odlučiti da kuva na odmoru, pa će jedan obrok u restoranu sa pićem za dve odrasle osobe i dvoje dece koštati minimalno 60 evra.

Naravno, mnogi će se odlučiti da popiju kafu, piće ili koktele na obali mora, a u restoranima i kafićima na Makarskom primorju šoljica kafe košta 1,8 evra, kapućino 2,5, a nes kafa 2,3 evra, dok su sokovi oko 3,3 evra. S druge strane, kuglica sladoleda košta 2,5 evra, malo pivo od 4 do 5,5 evra, dok pivo od 0,5 litara košta od 4,5 do 6,3 evra. Uz to, jedan decilitar vina u restoranu košta pet evra, dok se cene koktela kreću od 10 do 12 evra.

Cene hrane u restoranima u Makarskoj
Riba:

Riblji tanjir za dve osobe - 45 evra
Porcija brancina sa roštilja - 19,50 evra
File bele ribe - 21 evro
Salata od hobotnice 14 evra


Meso:

Teleći medaljoni sa pečurkama - 21 evro
Teleći biftek - 19 evra
Pileći file - 13 evra
Ćevapčići ili pljeskavica - 13 evra
Svinjski kotlet - 17 evra
Testenine i rižoto - od 11 do 15 evra
Komad torte - 5 evra
Kugla sladoleda - 2,5 evra

Alo.rs/Nezavisne

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading