PKS
Foto: Printscreen/Foto: Boban Ristić

Mihailo Vesović, direktor Centra strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS i Pero Ćorić, predsednik PK Republike Srpske, dogovorili su još intenzivniju saradnju privrednih komora i kompanija iz Srbije i Srpske u narednom periodu, ističući da je današnji sastanak više od kolegijalnog i da je reč o bratskom susretu predstavnika dve privrede.

„Razgovarali smo danas šta su esencijalna pitanja za opstanak i konkurentnost privreda u Republici Srpskoj i Srbiji i to je, pre svega, rad na zelenoj i digitalnoj transformaciji i podrška dualnom obrazovanju“, rekao je Vesović.

PKS

Foto: Boban Ristić

 

Privredna komora Srbije će u narednom periodu još snažnije uključivati kompanije iz R.Srpske u naše međunarodne aktivnosti, kaže Vesović. Objašnjava da R.Srpska poseduje značajne sirovine za privredu Srbije, i obratno, u sektorima poljoprivrede, energetike, drvnoj industriji, industriji nameštaja...

PKS

Foto: Boban Ristić

 

„Želja nam je da pomognemo kompanijama u R. Srpskoj da budu konkurentne, da zajedno sa srpskim rade i sa multinacionalnim kompanijama koje sve više investiraju u regionu“, ističe Vesović.

Svesrpski sabor je, prema rečima Vesovića, trenutak kada se iskazuje jedinstvo, a dve komore kroz inače snažnu saradnju tokom cele godine, daju dodatni doprinos jačanju sveukupnih privrednih veza Srbije i R.Srpske.

PKS

Foto: Boban Ristić

 

Vesović je najavio da će na jesen u Srbiji biti održan višednevni poslovni forum dve privrede.

Pero Ćorić, predsednik PK Republike Srpske kaže da su strateške grane saradnje dve privrede u poljoprivredi i energetici, kao i da se u proteklom periodu u saradnji sa PKS radilo na digitalizaciji poslovanja kompanija u R.Srpskoj.

PKS

Foto: Boban Ristić

 

„Privreda mora da bude konkurentna, a konkurencija se podiže kroz digitalizaciju, osavremenjavanje, uvođenje novih tehnologija, podizanje kompetencija zaposlenih u privredi, i upravo su to aktivnosti na kojima je radila u prethodnim godinama PK Srpske uz podršku PKS“, ukazao je Ćorić.

Kaže da su iz Srbije preneta iskustva u sferi dualnog obrazovanja, da je formiran Centar za dualno obrazovanje i obrazovne politike, kao i Centar za digitalnu transformaciju, po uzoru na CDT PKS, te da se kroz saradnju dve komore održavaju brojni zajednički seminari namenjeni privrednicima.

PKS

Foto: Boban Ristić

 

Direktor PK Leskovac Goran Jović, ukazuje da se saradnja dve privrede proširila i na regionalne komore i podsetio da će se u Bijeljini održati Sajam poljoprivrede od 19. do 21. septembra ove godine i pozvao sve privrednike da uzmu učešće na ovoj sajamskoj manifestaciji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi
PKS

Komentari (0)

Loading