UPALJEN METEOALARM, RHMZ UPOZORAVA! Počinje tropski talas sa olujama!
Alo! Ilustracija /J.V.

Republički hidrometeorološki zavod najavio je da se do kraja sedmice očekuje pretežno sunčano i sve toplije vreme, ponegde uz malu ili umerenu oblačnost. Maksimalne temperature danas od 30 do 33, u subotu od 30 do 34, a u nedelјu i ponedelјak od 32 do 36 stepeni.

U prvom delu naredne sedmice na severu Srbije manji pad temperature, dok će se u južnim i centralnim delovima zemlјe zadržati veoma toplo. Pojava plјuskova i grmlјavina biće veoma retka (izolovana)", najavili su iz RHMZ.

Opasnost od oluja ne prestaje

Meteorološki sistem Hailz Srbija najavio je da će naredne sedmice barem jedan dan doneti nevreme.

- Sledećih desetak dana borba hladnije vazdušne mase sa severa i vrele sa juga u uskom pojasu od par stotina kilometara preko dela centralne i južne Evrope. U ovoj zoni će se uspostaviti brza zapadna strujanja u pojedinim danima. Tokom tog perioda će oluje prelaziti stotine kilometara donoseći nepogode.

Srbija će se nalaziti u toplom sektoru, sa visokim temperaturama i vlagom, a situacija sa nepogodama će se pratiti. Za sada je sigurno da će barem jedan dan sledeće nedelje doneti intenzivno nevreme usled ovakve postavke sistema - objašnjavaju iz Hailz Srbija.

Kako je objavio meteorološki sistem Hailz Srbija prvi tropski talas može da potraje nedelju dana.

Vrućine su, definitivno, tu - prvi tropski talas ovog leta može potrajati, barem, nedelju dana. U nedelju, 9. juna, će temperatura sigurno dostizati 35-36 stepeni. Visoke temperature će se nastaviti cele sledeće nedelje. Oluje će se držati centralne Evrope sledećih nekoliko dana ali kako se toplotni talas južnije bude intenzivirao, a severnije vazduh hladio, preko Balkana će doći do drastične separacije ove dve vazdušne mase.

U uskom pojasu od par stotina kilometara, od zapada do istoka, nevremena će se premeštati brzinom između 70-100 km/h. Zasigurno, minimum, jedan dan sledeće nedelje će imati visok rizik od jakih oluja ali ostaje da se definiše trasa - da li će biti malo severnije od Balkana ili direktno preko Balkana i Panonske nizije."

Upaljen meteo alarm

U celoj Srbiji danas je upaljen žuti metealarm zbog visokih temperatura, a tako će biti i za vikend. Žuto upozorenje znači da je vreme potencijalno opasno: Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike.

I Batut uputio upozorenje

Institut za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut" upozorio da su temperature u danima pred nama "veoma opasne" i takođe izdao upozorenje i savete kako da se ponašamo. Osim toga, cela Srbija se crveni kada je u pitanju upozorenje na visok nivo UV zračenja, odnosno visok UV idneks.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading