dr saša milićević
Foto: Alo/Printscreen

Ugledni pedijatar dr Saša Milićević objasnio je roditeljima šta odmah treba učiniti i preduzeti kao prvu pomoć do dolaska lekara.

Objasnio je da treba odmah reagovati ako dete počne da kašlje i poplavi - prvo što treba učiniti jeste obrnuti ga naglavačke i udarati ga malo između plećkica da predmet ispadne napolje. Što pre pozvati lekara, ali je prva pomoć najvažnija.

On je u jutarnjem programu TV Pink kazao i da deca često progutaju delove igračaka, posebno ako im rastu zubići pa ih tako češkaju, a problem nastaje ako im je predmet u ustima a naglo ustanu ili ih neko uplaši pa naprave udisaj i tako predmet uđe u disajne puteve.

Dr Milićević je rekao i da se dešava da deca progutaju baterije, one manje koje lako skliznu, a opasno je ako odu u organe za varenje jer mogu da naprave opasan hemijski proces. Najvažnije je, veli on, prepoznati na vreme šta je posredi i odmah pozvati lekara.

Kao savet roditeljima naglašava da deca moraju stalno da se drže na oku, ali i da pored sveg nadzora mogu da se dese i najneobičnije stvari jer kad se roditelj okrene i na sekund nešto može da se desi.

Kazao je i da roditelji treba van dohvata deteta da sklone sve sitno od hrane poput badema, lešnika, kikirikija...

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading