pljusak
Foto: Alo/Tanjug/Vladimir Pori

Republički hidromereotološki zavod izdao je rano jutros upozorenje za jedan dan sledeće nedelje.

Kako se navodi na sajtu RHMZ, upozorenje se odnosi na područje Srbije za ponedeljak, 3. jun, a tiče se grmljavinskih nepogoda.

U ponedelјak, 3. juna, očekuju se grmlјavinske nepogode: jak plјusak, grad i olujni vetar u zoni plјuska.

Da podsetimo, u Srbiji će danas po kotlinama i dolinama, naročito na jugozapadu Srbije, biti niska oblačnost, u toku dana u većem delu zemlje pretežno sunčano i toplo.

Retka pojava kiše ili pljuska sa grmljavinom očekuje se tek ponegde na jugozapadu, jugu i istoku Srbije.

Duvaće slab i umeren južni i jugozapadni vetar, koji će se tokom dana pojačati na severu Vojvodine, kao i na jugu i jugozapadu Srbije, naročito u planinskim oblastima.

Najniža temperatura od 12 do 19, najviša od 26 do 30 stepeni Celzijusa.

Letnja prognoza

Prognozira se da će tokom letnje sezone u nižim krajevima biti između 22 i 33 dana sa padavinama većim od 0,1 mm, dok će na planinama biti do 40 takvih dana.

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda, stalni predstavnik Republike Srbije u Svetskoj meteorološkoj organizaciji, prof. dr Jugoslav Nikolić, objavio je dugoročnu vremensku prognozu za leto.

- Na osnovu poslednjih rezultata numeričkih klimatskih modela za sezonsku prognozu vremena, u Srbiji se očekuje toplo leto sa prosečnom količinom padavina. Klimatski izgledi pokazuju da će temperatura vazduha od 1.juna do 31.avgusta 2024. godine u Srbiji biti iznad višegodišnjeg proseka sa odstupanjem do +2°C. Očekivane vrednosti srednje letnje temperatura vazduha biće u intervalu od 21°C do 25°C u nižim predelima, a od 13°C do 18°C u planinskim predelima.

Izgledi su da će tokom juna, jula i avgusta u većem delu Srbije broj tropskih dana biti u intervalu od 35 do 60, a na planinama do 5 dana. Tropski dan je po definiciji dan sa maksimalnom dnevnom temperaturom vazduha od 30°C i više. Postoji mogućnost pojave toplotnih talasa tokom jula i avgusta.

Klimatski izgledi ukazuju da će letnja količina padavina biti u domenu višegodišnjeg proseka. Sezonska količina padavina se očekuje u intervalu od 160 mm do 250 mm u nižim predelima, a u brdovito-planinskim predelima od 220 mm do 290 mm.

Prognozira se da će broj dana sa padavinama većim od 0,1 mm tokom letnje sezone u nižim krajevima biti u intervalu od 22 do 33, a na planinama do 40. 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading