Zmija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Poslednjih dana primetna je najezda zmija u više beogradskih naselja, a maj i jun su im sezona parenja i tada su najpokretnije.

Građani Srbije poslednjih dana prijavljuju nadležnim službama pojavu zmija kako na ulici, tako i u svojim dvorištima, zgradama, pa čak i unutar kuća. Milan Subotičanin iz beogradskog naselja Borča uhvatio je zmiju u svojoj radionici, a potom ju je stavio u kesu i upozorio sve da budu na oprezu.

Profesionalni hvatač zmija Vladica Stanković kaže da je ovaj period uobičajeni za izlazak zmija iz svojih rupa, ali da građani budu na oprezu s obzirom da ovih gmizavaca ima svuda, prenosi Mondo.

Vladica Stanković zmije

Foto: Prinstcreen

 

On je nedavno intervenisao u jednoj fabrici u Vranju, kada je hvatao zmiju u garderoberu jednog radnika.

"Verovali ili ne, izvukao sam iz radničkog garderobera mladog stepskog smuka dugog jedan metar. Toplo vreme i 30 stepeni još u martu izmamili su i zmije iz svojih skloništa. Svakoga dana imam pune ruke posla. Pre neki dan sam intervenisao u domu jedne porodice, zmije su bile u bloku kuće. Morali su da buše rupe i kasnije da ih popunjavaju. Izvukao sam dve zmije koje su bile tu useljene, one su tu boravile, ko zna koliko vremena“, objašnjava sagovornik Monda.

U pitanju su bili šumski smukovi i to prilično veliki. Vladica objašnjava da su zmije u ovom periodu godine aktivnije i pokretljivije, posebno kada sakupe dovoljno toplotne energije. Čim bude još toplije, biće još pokretljivije, naglašava on.

"Maj i jun su im sezona parenja, tada su najpokretnije. Ipak, desi se da i njih iznenadi pljusak i zahlađenje. Onda ne mogu da dostignu svoju regularnu ‘radnu temperaturu’ i onda se desi da ne stignu da pobegnu ako im ide čovek u susret“.

Šta ako vas ujede zmija?

Stanković kaže da svako koga ujede zmija, mora da ode kod lekara, bez obzira na to da li je u pitanju neotrovna ili otrovna zmija.

"Otrovne zmije na mestu ujeda ostavljaju dva uboda, dve rupe, koje su lako prepoznatljive. Ujed neotrovne zmije izgleda kao da vas je neko ogrebao, kao noktom kada se ogrebete. Kod lekara treba otići i ako vas neotrovna ujede jer, ona može da napravi bakteriološki problem kao krpelj. Može da se hrani nekim glodarom koji je zarazan, pa da dođe do infekcije. Dakle, bez obzira na to što se ne radi o otrovnici, opet može da nas zarazi. Retko se dešava, ali dolazi i do takvih problema“, kaže Vladica.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading