Marko Jevtić Velika Plana
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/instagram

Vlasnik ove nesvakidašnje zdrave farme povezao se, kako kaže, sa lokalnim piljarama i od njih nabavlja voće i povrće na veliko. Danas su tu lubenice, a bude i banana, kivija, ananasa, paprike, paradajza i svega što bismo i sami poželeli na trpezi.

"Ne hranimo svinje koncentratom, isključivo voćem i povrćem"

- Radimo na jedan vrlo jedinstven način, ne samo u našoj zemlji, nego i u Evropi, ako ne i u svetu. Hranimo svinje isključivo voćem i povrćem. Ne hranimo ih koncentratom niti bilo čim što bi uticalo na njihovo zdravstveno stanje ili da bismo ih unapredili da nešto brže rastu. Bukvalno jedu šta požele, a najviše, u izobilju, imaju voće i povrće - priča Marko Jevtić.

Moravka i resavka rase su svinja koje potiču iz ovih krajeva i život u voćnjaku im je prirodna sredina.

- Ranije se seljaci nisu bavili nekom specijalnom, posebnom voćnom proizvodnjom. To su bili šljivari i tu se držala ta moravka. Ona je jela šljive zajedno sa košticama. Naravno, u periodu zimskom, moralo je da se dohrani, moralo je da se ubaci kukuruz, pšenica, šta se imalo - kaže za Blic Goran Joksić, dipl. ing. poljoprivrede za stočarstvo.

Pršuta i do 300 evra

Kažu da zadovoljstvo nema cenu, ali da biste probali pršutu, but ili neku drugu prerađevinu od ovih svinja koje se zdravo hrane, morate da izdvojite i do 300 evra po kilogramu. Zašto je to tako?

- Ona mora da se tovi bar jedno godinu, godinu i po dana, da bi došla do nekih 100, 105, 110 kg - kaže Jevtić.

Strpljenje se na kraju ipak isplati i Marko je uporan u svom naumu da svinje gaji na prirodan način jer samo tako može da dobije ono što želi.

- Kupuju ljudi u Srbiji. Ima ko kupuje, i restorani kupuju ovde da vam kažem iskreno. Onaj ko zna šta je pravi kvalitet i onaj ko hoće da kupi, mora da da pare za nešto što je dobro i kvalitetno. A pri tom, ko jednom uzme i proba, sigurno se vraća ponovo - kaže Marko.

Nauka za sada nije dokazivala da li je meso zaista bolje kada se svinje hrane samo voćem i povrćem, ali praksa tvrdi da jeste.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading