NAPADIMA VRANA SE BLIŽI KRAJ? Ako krenu na vas, evo ŠTA vam može pomoći: Oglasila se struka!
Foto: Pixabay

Nalazimo se u periodu kada vrane strahujući za svoje mladunce ispuštaju neugodne zvukove koji plaše građane, a nije im ni strano da napadnu onoga koga detektuju kao "opasnost". Situacija je neprijatna, ali kako stručnjaci objašnjavaju, čim ptići nauče da lete, uskoro će i one prestati da nas "plaše".

Kako objašnjava za Telegraf.rs jedna Beograđanka, oduvek se plaši ptica, ali situacija je postaja nepodnošljiva kada su vrane postale neprijateljski raspoložene.

- Moj strah je postao intenzivan onog momenta kada su vrane napale dve moje koleginice. Jednu je napala u parku Tašmajdan, a drugu na Novom Beogradu. Ima ih previše i zaista ih se bojim, ne bih volela da me napadnu, objašnjava naša sagovornica, koja pokušava da izbegne sva kritična mesta, ali uzalud.

- Ne znam kako da ih izbegnemo kada ih ima na svakom koraku. Kad god pročitam neku vest o napadu, prestravim se - kaže Jelena J. za Telegraf.rs.

Do kada će nas vrane plašiti pitali smo biologa Kristijana Ovarija koji nam je objasnio da, naizgled nebitne, vrane imaju veliku ulogu u održavanju ekosistema.

- One su jako bitne za ekosistem i stoga su strogo zaštićene. Vrane grade gnezda koja kasnije koriste i druge vrste ptica, tako da ih nikako ne treba terati - rekao je Ovari.

Napadi gačaka i sivih svraki česta su pojava u ovo doba godine jer tada vode računa o mladuncima.

- Situacija je ista svake godine: Vrane u maju dobijaju mladunce koje odgajaju neko vreme. U tom periodu ptići nisu samostalni i ne mogu da polete, pa im je potrebna sva nega i zaštita roditelja. Često se događa da "beba" vrana padne sa grane, ali ne može da se vrati u gnezdo. Tada su ne samo roditelji već i "komšije" sa okolnih grana najopasniji. Savet za sve je da ne prilaze ptiću jer je najverovatnije da će se starije svrake obrušiti u pokušaju da zaštite potomstvo - objasnio je Kristijan Ovari.

Ovo su rizična mesta

Parkovi su najrizičniji, ali i mesta u okolini kojih se baca hrana i nepravilno odlaže smeće su takođe lokacije gde vrane grade gnezda i to postaje njihova teritorija koju aktivno štite.

- Skupljanje vrana u blizini restorana i đubrišta nije problem, već posledica problema. Ukoliko ne želite da imate posla sa ovim pticama vodite računa kako i gde odlažete smeće i ostatke hrane. Tako smanjujete mogućnost da one obeleže taj kraj kao njihovu teritoriju - savetovao je biolog.

Prestaće da nas plaše za dve-tri nedelje

Dobra vest je da napadi vrana neće trajati još dugo. Ostalo je samo nekoliko nedelja do kraja tog perioda kada brinu o mladuncima, kaže naš sagovornik.

- Ovakva situacija trajaće okvirno još dve do tri nedelje. To je period posle kog će ptići postati samostalniji i sposobni da lete - zaključuje Ovari za Telegraf.

Kako stručnjaci savetuju, ukoliko se desi napad, zaštitite glavu kapom ili kišobranom i izbegavajte da im se nađete u blizini. Ukoliko vidite da ispuštaju neugodan zvuk, udaljite se što pre od njih.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading