reka
Foto: Alo/Alo!/Masanori Jošida

Republički hidrometeorološki zavod Srbije objavio je hidrološko upozorenje o vodostaju reka u Srbiji, koje su u opasnosti drastično da se podignu zbog  velikih padavina tokom prethodnih dana.

Prema upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije na Zapadnoj i Južnoj Moravi sa pritokama, kao i na Mlavi, Peku, Timoku, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Belici, Lepenici, Lugomiru i Resavi vodostaji će biti u umerenom i većem porastu sa dostizanjem i prevazilaženjem upozoravajućih nivoa.

Hidrolog RHMZ, Dejan Vladiković je za Alo! upozorio da su u prethodnih 44 časa primećeni visoki vodostaji na nekoliko lokacija.

Primećen je povećan vodostaj Južne Morave, Toplice, Skrapeža i pritoke Velike Morave, reke Resave. Za sada nije došlo do izlivanja ali nadležni organi prate iz minuta u minut stanje vodostaja kako bi na vreme reagovali i zaštitili naseljena područija.  U naredna 24 časa očekujemo da će pasti između 15-20 mililitara kiše – rekao je hidrolog RHMZ za Alo!, ali je istakao da poplava neće biti.

Naseljena mesta neće biti ugrožena. Ako dođe do izlivanja reka biće to uglavnom bujični potoci. Sledi nam par dana sa suvim vremenom bez padavina, a već od utorka možemo da očekujemo novi ciklon. Vremenske oscilacije tek dolaze, u narednim mesecima temperature će ići iz ekstrema u ekstrem što je idealna osnova za superćelijske oluje – kaže hidrolog RHMZ, Dejan Vladiković je za Alo!.

Kako je napomenuo često ovaj olujni talas povezuju sa superćelijskim olujama.

Ovaj kišni talas ne spada u superćelijske oluje na kakve smo navikli ali ima sličnosti. Superćelijske oluje nas tek očekuju. U junu će biti najjači talas. Biće obilnih padavina i jakih udara vetra. Očekuju se jaki udari košave. Sve novonastale superćelijske oluje su direktan proizvod zagađenja i “staklene bašte”. Očekujemo da će biti sve jače i jače posebno na našim prostorima – dodaje Dejan Vladiković.

Meteorolog Ivan Ristić je za Alo! objasnio šta je glavni uzrok potencijalnog izlivanja većih reka.

- Ovo je najkišnija nedelja od početka godine, velike količine kiše su pale za samo nedelju dana. Sva ta voda se spustila u rečna korita. Ako dođe do izlivanja vode iz rečnog korita možemo očekivati obilne poplave. Situaciju svakako treba propratiti i treba se spremiti za takvu situaciju. Na udaru će biti najviše istočna Srbija, Timok za sada deluje najnestabilnije. Moguće su bujične poplave! – kaže Ivan Ristić za Alo!

Napominje da za vikend dolazi do stabilizacije vremena, što će za nijansu spustiti vodostaj.

Za vikend nas svakako očekuje suvo vreme bez padavina, što će svakako malo stabilizovati rečna korita. Najkritičnije će biti u utorak i sredu kada nas očekuje novi talas obilnih padavina. Prema proceni vodostaji će se podignuti za pola metra, ako se to zaista desi onda možemo očekivati bujične poplave većih reka – dodaje meteorolog Ristić.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading