Palata Dunđerski
Foto: Printscreen/Agencija za nekretnine Gsigma

Agencija za nekretnine Gsigma iz Zrenjanina oglasila je prodaju Palate Dunđerski, koja se nalazi u centru tog grada. Oglašena cena je 866.000 evra, a na prodaju je 2.454 kvadrata objekta plus plus 20,74 ari placa. 

S obzirom na to da je građevina označena kao spomenik kulture, pitanje je kako je ovakva prodaja uopšte moguća, piše Telegraf Biznis.

Naime, prema Zakonu o kulturnom nasleđu, član 103. propisano je da Republika Srbija ima pravo preče kupovine. Šta to znači?

Ako dođe do odluke o prodaji, objekat se prvo mora ponuditi nadležnom Zavodu za zaštitu spomenika, a tek ako oni odbiju ponudu, može se staviti na javnu prodaju.

- Pravo preče kupovine u ovom slučaju ne važi jer je u pitanju privatno vlasništvo - rečeno je iz agencije Gsigma za Telegraf Biznis.

Međutim, kako je potvrđeno iz Zavoda za zaštitu spomenika Zrenjanina, bez obzira što je Palata u privatnom vlasništvu, pravo preče kupovine mora da bude ispoštovano, a o prodaji su saznali putem društvene mreže.

- Prema odredbama Zakona o kulturnom nasleđu, njegovim članom 103. propisano je da Republika Srbija ima pravo preče kupovine kulturnog dobra u privatnoj svojini. Vlasnici objekta nam se još uvek  nisu obratili. O oglašavanju za prodaju objekta Palate Dunđerski, saznali smo na isti način kao i vi, putem društvenih mreža - navode iz Zavoda, i objašnjavaju šta će biti sa Palatom ako dobije novog vlasnika.

- Pod pretpostavkom da se realizuje kupoprodaja, vlasnik će biti u obavezi da se obrati ovoj ustanovi radi dobijanja uslova za izvođenje radova. O tome je sadašnji vlasnik vrlo dobro obavešten i sam je sarađivao sa Zavodom prilikom izvođenja radova na negovoj obnovi. Za sada nema potrebe da se spekuliše oko eventualnih mogućnosti za renoviranje i prenamenu.

Inače, kako Telegraf Biznis nezvanično saznaje, Palata je u vlasništvu Zemljoradničke zadruge Zrenjanina, a na pitanje zašto nije ispoštovano pravo preče kupovine odgovorili su da "nemaju komentar" i spustili slušalicu.

Palata sagrađena u stilu secesije

 

 

Oglas je objavljen na znaničnom Instagram profilu agencije Gsigma pre dva dana, a u opisu se navodi da je Palata sagrađena u stilu secesije i da je jedna od najlepših građevina u Zrenjaninu, a njena gradnja je počela 1905. godine.

Palata je sagrađena kao deo kompleksa bečkerečke pivare, za Lazara Dunđerskog, jednog od najbogatijih vojvođanskih veleposednika i industrijalaca tog doba. Sama palata se sastoji od suterena, prizemlja i sprata na parceli zatvorenog tipa od 20,74 ari.

Uknjižena je kao stambeno-poslovna zgrada, navode iz agencije.

Zgrada je, zbog svojih graditeljskih i arhitektonskih vrednosti, proglašena za spomenik od velikog kulturnog značaja. Rekonstruisana je, po svim pravilima zaštite, 2019. godine.

(Telegraf Biznis)

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading