sava centar
Foto: Alo/Foto: Vladimir Marković

Novih 46 sala, 45 najmodernijih kancelarija, 36 lokala sa najvećim brendovima i najveća koncertna sala u regionu samo su deo onoga što nam donosi Sava Centar u novom ruhu.

Plava dvorana Sava centra zvanično će otvoriti svoja vrata, a to  će ujedno biti i trenutak završetka kompletne rekonstrukcije.

Otvaranjem ove dvorane, Beograd i Srbija dobijaju mesto okupljanja najznačajnijih kulturnih događaja i velikih svetskih međunarodnih kongresa.

sava centar

Foto: Sava Centar

 

- Ovo je važan datum za nas zato što predstavlja završetak kompletne rekonstrukcije Sava centra. Investicija u Sava centar predstavlja jedan od najznačajnijih projekata u istoriji naše kompanije i grada. Ponosno možemo da istaknemo da je rezultat ove investicije moderan, savremen objekat, energetski efikasan i održiv. Sava centar predstavlja ne samo ekonomski pokretač razvoja za našu destinaciju, već predstavlja i početak jednog velikog investicionog ciklusa koji je važan za razvoj naše destinacije, a u susret velikog događaja EXPO 2027 koji se očekuje upravo u Beogradu. Otvaranjem Plave dvorane, Beograd i Srbija ponovo dobijaju mesto ukupljanja najzančajnijih kulturnih događaja, kao što su koncerti, predstave i mjuzikli, filmske projekcije, različiti festivali, ali dobijamo i priliku da Beograd ponovo bude domaćin velikih svetskih međunarodnih kongresa i biznis događaja koji broje više hiljada posetilaca, istakla je Kristina Milinčić, generalna direktorka Sava centra.

Plava dvorana je u potpunosti očuvala svoj kolorit, ali i strukturu. Ono što je novina u Pavloj dvorani jesu VIP lože sa 110 mesta, koje će biti formirane na mesto nekadašnjih prevodilačkih kabina, ali i dodatnih pet redova koji će biti fleksibilni i koji će značajno doprineti uvećanje kapaciteta, navela je generalna direktorka Sava centra. 

- Dolazi nam svetska muzička zvezda Jasmin Levi koja će nastupati sa Simfonijskim orkestrom RTS-a. U Beograd se takođe vraća i kraljica fado muzike Mariza. Očekuju nas koncerti i domaćih muzičkih velikana. Najavljene su i svetske turneje sastava kao što su STOMP, mjuzikl Mali princ, zatim mađioničari. Očekuje nas i prva filmska premijera, u pitanje na je domaći film pod nazivom "Megdan".

Uz pomoć Zavoda za zaštitu spomenika svaki element prepoznatiljvog Sava centra je zadržan pa i Plava dvorana koja je u potpunosti sačuvala svoj kolorit ali i strukturu. 

Sekretarka za kulturu Grada Beograda Nataša Mihailović Vacić na konferenciji je istakla da je Sava centar oduvek bio središte kulturnih dešavanja.

sava centar

Foto: Vladimir Marković

 

 

Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije istakla je da je ponovno puštanje u rad Sava centra zuzetno značajno za turizam naše zemlje iz više aspekta. 

- Prošla godina je bila rekordna godina za srpski turizam, a ove godine se taj pozitivan trend nastavlja. Verujemo da će 2024. godina biti još uspešnija upravo zbog velikog broja događaja koji će se organizovati u Sava centru. Ovo je glavni činilac koji će nas vratiti na svetsku i evropsku mapu poslovnih događaja, a u prilog tome koliko je značajno govori i činjenica da jedan posetilac potroši između 300 i 350 evra dnevno tokom boravka na destinaciji za vreme neke konferencije. Ako uzmemo da u proseku konferencija traje tri dana, to znači da 1.000 delegata potroši oko milion evra na destinaciji za vreme jednog kongresa, napomenula je direktorka Turističke organizacije Srbije i dodala da je manifestacioni turizam takođe značajan za privredu naše zemlje.

sava centar

Foto: Vladimir Marković

 

 

Konstrakta i Zemlja gruva najavili svoj nastup 19. septembra 

Ana Đurić Konstrakta najavila je veliki beogradski koncert koji će se održati nekoliko dana nakon zvaničnog otvaranja Plave dvorane, 19. septembra.

- Čast mi je da to bude jedan od prvih koncerta u Plavoj dvorani sa kojom sa emotivno vezana. Planovi za koncert su počeli da se razvijaju, volela bih i da vidim salu, da osetim prostor, ali pre svega moram da se oslobodim pritiska koji sam sebi nabila pred beogradski koncert u Sava centru, navela je Konstrakta.

Zbog svoje arhitektonske vrednosti proglašen je spomenikom kulture, a ceo kompleks čine tri međusobno povezane zgrade izgrađene u periodu od 1977. do 1979. godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading