vremenska prognoza, najava kratkotrajnog zahlađenja
Foto: Alo/Foto Tanjug/ilustracija

- Danas tokom poslepodneva i večeri u košavskom delu regiona jugoistočni vetar biće u pojačanju. Dnevni maksimum biće od 18 do 27 stepeni Celzijusa. U utorak će ka nama u sklopu ciklona strujati topao, ali vlažan i veoma nestabilan vazduh. Kao posledica toga od sredine dana u utorak nad severnim delovima Bosne i Hercegovine, zapadnim i delom središnje Hrvatske, jugozapadnom, zapadnom i delom južne Srbije stoji signal za pokretanje veoma jakih grmljavinskih nestabilnosti čiji će pravac premeštanja biti jugozapad-severoistok – kaže Marko Čubrilo u svojoj najnovijoj vremenskoj prognozi.

Snažna reakcija atmosfere u regionu

Čubrilo očekuje da nestabilnosti tokom popodneva brzo ojačaju i nad delovima istočne Hrvatske, severne i severoistočne Bosne i Hercegovine, zapadne, središnje Srbije i većeg dela Vojvodine, a kasnije uveče i nad ostalim delovima Srbije uz česte i jake grmljavinske pljuskove može biti snažnih, lokalnih, vremenskih nepogoda koje će za kratko vreme doneti i preko 25 mm taloga uz grad, vrlo jak vetar i snažno sevanje.

- Trenutno je veliki broj parametara nestabilnosti jako visok, imaćemo vrlo visoku temperaturu koja će lokalno ići i na oko 33 stepena Celzijusa, dosta jako smicanje u atmosferi, zbog prelaska fronta biće i snažne konvergencije tako da može biti vrlo snažne reakcije atmosfere. Večeras će biti znatno sigurnije sa kojom snagom i učestalošću će u utorak biti nestabilnosti, ali za sada se treba pripremiti za lokalno vrlo jake pljuskove – kaže Čubrilo.

Prema njegovim rečima u utorak bi moglo biti:

- jakih grmljavinskih pljuskova
- lokalnih nepogoda uz tuču/grad
- vrlo obilnu kišu za kratko vreme
- veoma jak vetar
- snažno sevanje

- Nema potrebe za panikom, već treba biti spreman za potencijalno jake nestabilnosti. Kako će one biti prostorno ograničene, biće velikih razlika u njihovom intenzitetu na vrlo malom prostoru – kaže Čubrilo.

Vremenska prognoza za sredu

U sredu će biti promenljivo oblačno i svežije, nad istočnim i središnjim predelima uz povremene pljuskove, a na jugoistoku regiona i dalje može biti lokalnih nepogoda. Duvaće slab do umeren, severozapadni vetar i malo će osvežiti uz maksimalne temperature od 14 do 25 stepeni Celzijusa.

Vremenska prognoza za četvrtak i petak

U četvrtak će pljuskovi biti ređa pojava, dok se u petak ponovo očekuju nestabilnosti, posebno na severu i zapadu regiona, ali se za sada jače grmljavinske nepogode ne očekuju. U petak će najviše dnevne temperature biti od 19 do 26 stepeni Celzijusa.

Vremenska prognoza za vikend i početak sledeće sedmice

-Za naredni vikend uglavnom sunčano i toplije uz maksimume od 19 do 28 stepeni Celzijusa, dok je početkom sledeće nedelje, oko 27. maja moguće novo osveženje uz grmljavinske pljuskove.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading