Crveni meteoalarm
Foto: Printscreen/Shutterstock/Alo ilustracija

Danas promenljivo oblačno uz ređu pojavu lokalnih pljuskova tokom dana, piše Marko Čubrilo u novoj vremenskoj prognozi za Srbiju.

Deo prognostičkog materijala, posebno viokorezolucioni modeli za kasno posle podne iznad središnje i istočne BiH, jugozapadne Srbije i severne C.Gore daju signal za moguće pokretanja snažne zone nestabilnosti koja bi se kretala pravcem istok-severoistok i donosila grmljavinske pljuskove koji ponegde mogu biti veoma obilni i praćeni pojavom tuče/grada i jakog vetra.

Nestabilnosti bi u koliko se pokrenu u toku noći ka ponedeljku prelazile preko severnih delova Srbije i dela istočne Hrvatske, a u ponedeljak ujutro bi stigle i do delova istočne Srbije.

Kako će reč biti o lokalnim kumulonimbusnim razvojima opet će biti oblasti koja će dobiti vrlo obilne padavine, dok samo nekoliko km dalje kiše neće ni biti. Današnji maksimum od +16 do +26 stepeni Celzijusa, stoji u prognozi.

U ponedeljak toplo i sparno uz ređu pojavu lokalnih pljuskova i to uglavnom posle podne, jugoistočni vetar krajem dana ponovo u pojačanju, posebno u košavskom području i na planinama, dok će nad Jadranom jačati jugo. Maksimum od +18 do +28 stepeni Celzijusa.

U utorak će nama u južnom strujanju pristizati topao ali vlažan i nestabilan vazduh. Trenutno postoji velika verovatnoća pokretanja snažnih nestabilnosti koje bi se od sredine dana iz centralnih delova regiona premeštale dalje na sever i severoistok donoseći grmljavinske pljuskove, lokalne nepogode, tuču/gead i vrlo jako vetar.

Za sada indeksi nestabilnosti odlaze jako visoko, ali pouzdanije procene će biti dostupne sutra tokom dana. U utorak svakako toplo, lokalno uz maksimum i oko +31 stepen Celzijusa, dok bi u sredu bilo malo svežije i nestabilno uz povremne pljuskove.

Počeće umeren, severozapadni vetar dok će se dnevni maksimum kretati od +14 do +23 stepena Celzijusa. U naredni četvrtak bi na istoku regiona i dalje bilo moguće nestabilnosti, dok bi krajem sledeće nedelje polako otoplilo ali bi i dalje bilo uslova za nestabilnosti, posebno krajem nedelje. Toplo i nestabilno vreme bi se verovatno zadržalo sve do 02.06.

Sumirano, narednih dana tipično majsko vreme toplo, sparno i nestabilno, posebno sredinom nedelje kada bi kombinacija vlage, toplote, smicanja u atmosferi i ostalih indeksa nestabilnosti mogla usloviti i češću pojavu vremenskih nepogoda, zaključuje Čubrilo.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading