Nevreme u Srbiji
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock, ilustracija

U subotu pretežno sunčano i uglavnom suvo, samo ponegde ređa pojava lokalnog pljuska. Vetar će biti slab, dok će dnevni maksimum biti u porastu i kretaće se od +18 do +27 stepeni Celzijusa, piše Marko Čubrilo u novoj vremenskoj prognozi za maj mesec.

Drugog dana vikenda još malo toplije, ali od sredine dana sa širenjem uticaja novog ciklona ponovo sledi destabilizacija atmosfere uz grmljavinske pljuskove i lokalne nepogode.

Nestabilnosti će se prvo pokrenuti nad jugozapadnim, južnim i zapadnim delovima regiona dok se uveče i u noći ka ponedeljku očekuju i nad ostalim predelima, posebno na severu regiona.

Tokom naredne nedelje veoma nestabilno uz čestu pojavu grmljavinskih pljuskova, koji lokalno mogu biti i vrlo obilni uz pojavu tuče/grada, jake kiše, olujnog vetra i snažnog sevanja, stoji u prognozi.

Najintenzivnije nestabilnosti se očekuju u utorak i sredu kada će biti veoma povoljnih uslova i za lokalne vremenske nepogode. U ponedeljak i u utorak pre podne duvaće južni vetar, u košavskom području ponovo pojačan, dok će zatim početi slab do umeren, a u zoni pljuskova na kratko vrlo jak severozapadni vetar.

Kako navodi Čubrilo, početkom nedelje toplo uz maksimume od +18 do +31 stepen Celzijusa, ali od 21.05. svežije uz maksimume od +13 do +23 stepena Celzijusa.

Kod ovako dinamične atmosfere nije moguće precizno sve do oko 12h pred nastup padavina odrediti njihov položaj i snagu ali poslednje ažuriranje UKMO modela je najveće akumulacije, od 40mm do 150mm taloga skoncentrisalo lokalno na severne, zapadne i južne delove regiona, ali sigurno je da će biti odstupanja.

- Signal za otopljenje se javlja tek pred sam kraj meseca, a do tada veoma nestabilno, tipično, majsko vreme uz smenu sunca i čestih, lokalno i veoma jakih grmljavinskih nestabilnosti - zaključuje Čubrilo.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading