Nevreme u Srbiji
Foto: Shutterstock/Ilustracija

U petak tokom većeg dela dana malo do umereno oblačno, suvo i vetrovito, posebno u košavskom području, piše Marko Čubrilo u novoj vremenskoj prognozi za Srbiju.

Posle podne će se u jugozapadnoj vazdušnoj struji pretežno preko severa regiona premeštati hladan front koji će doneti ređu pojavu grmljavnskih pljuskova, koji lokalno mogu biti i vrlo jaki. Košava će oslabiti i prestati.

Nad ostalim predelima uglavnom suvo ili uz retku pojavu pljuska. Dnevni maksimum od +14 na istoku Sribje (zavetrina košave) do oko +27 ponegde nad središnjim i jugozapadnim delovima regiona.

Prvog dana vikenda ka nama će u južnom strujanju ispred novog ciklona priticati topliji vazduh te će uz pretežno sunčano vreme maksimumi biti od +18 do +27 stepeni Celzijusa.

U nedelju će se sa zapada približavati nov hladnan front koji će tokom dana prvo zapadnim i jugozapadnim, a do uveče i severnim delovima regiona doneti jače pogoršanje uz grmljavinske pljuskove i lokalne vremenske nepogode.

Ispred fronta toplo, na istoku maksimum i oko +30 stepeni Celzijusa, iza fronta svežije uz maksimum oko +18 stepeni Celzijusa.

Tokom većeg dela sledeće nedelje veoma nestabilno uz česte grmljavinske pljuskove i vrlo povoljne uslove za pojavu lokalnih nepogoda i gmljavinskih oluja uz tuču/grad, olujan vetar, vrlo obilnu kišu za kratko vreme i snažno sevanje.

Količina energije dostupne za grmljavinsko-olujne procese bi oko 21.05. mogla dostizati i oko 4000J/kg što je dovoljno i za ozbiljnije olujne sisteme.

Posle 23.05. svežije, uglavnom bez nepogoda ali i dalje uz lokalne pljuskove. Najmanje nestabilnosti sledeće nedelje u ponedeljak i petak.

Količinu taloga je kod ovakvih lokalnih naleta obilnih padavina gotovo nemoguće predvideti ali generalno bi u predalima koji dobiju više nestabilnosti moglo da se akumlira od 40m do oko 130mm taloga, a gde će tačno kiše pasti najviše možemo nešto preciznije znati tek oko 20h pred nestabilnosti.

Mogućnost stabilizacije uz otopljenje za sada stoji tek negde oko 30.05.
Pred nama su vrlo nestabilni dani, posebno od nedelje posle podne, zaključuje Čubrilo.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading