Spomenik Stefanu Nemanji
Foto: Alo/Alo!/Masanori Jošida

Spomenik Stefanu Nemanji svečano je otkriven 27. januara na rekonstruisanom Savskom trgu u Beogradu, na kom će biti i otvoren Muzej srednjevekovne Srbije.  

Prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali i ministar kulture Nikola Selaković sutra će baš na ovom mestu predstaviti nove muzeje koji  če biti izgrađeni ili rekonstruisani u Beogradu. 

Ovo umetničko delo ruskog vajara Aleksandra Julijanoviča Rukavišnjikova svojom kompozicijom oduševilo je mnoge. 

 

 

Visok je 23,5 metra, što je ravno zgradi od sedam spratova, pet metara ispod zemlje, a težak je oko 68 tona.  Spomenik stoji na postamentu koji predstavlja razbijeni vizantijski šlem u čijoj se unutrašnjosti nalaze reljefi koji oslikavaju najznačajnije događaje iz srpske istorije iz vremena u kojem je živeo Stefan Nemanja.

Na prvom reljefu je bitka za stvaranje srpske države, na drugom – Sabor u Rasu iz 1196. godine kad je Nemanja predao vlast sinu Stefanu, na trećem je prenos moštiju Stefana Nemanje iz Hilandara u Studenicu, 1208. godine, nad kojima Sveti Sava miri zavađenu braću, a na četvrtom rodosolov Nemanjića.

Srpski vladar u jednoj ruci drži mač, a u drugoj Hilandarsku povelju. 
Ovaj velikan vekovima je čekao da dobije spomenik u Beogradu, a gradjani danas sa zadovoljstvom dolaze na Savski plato.
Spomenik Stefanu Nemanji

Alo!/Masanori Jošida

 

Predlog za podizanje spomenika velikom županu podneo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 16. decembra 2015. godine. Njegovu inicijativu usvojila je Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda.

Posle neophodnih zakonskih procedura, raspisan je međunarodni konkurs za izradu rešenja za obeležje Stefanu Nemanji.U žiriju za podizanje spomenika bili su Nikola Selaković, vajar-akademik Svetomir Arsić Basara, reditelj Emir Kusturica, vajar Miodrag Živković, slikar-akademik Vladimir Veličković, slikar Nebojša Đuranović, profesor Sima Avramović, arhitekta Milutin Folić i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Spomenik Stefanu Nemanji

Alo!/Masanori Jošida

 

Savski trg na kome je podignut velelepni Spomenik Stefanu Nemanji ima 20.000 kvadrata.Na njemu je posađeno 250 novih stabala.
Stefan Nemanja nije jedina znamenita ličnost koja je nedavno dobila svoj spomenik i drugim slavnim  ličnostima se odala počast poput  Petru Nikolajeviću Moleru, Matiji Banu, Aleksdandru Deroku kao i rekonstrukcija legendarnog Pobednika

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading