TDM Oventrop podno grejanje
Foto: Alo/TDM

O nekim stvarima ne razmišljamo toliko često, sve dok nam to ne postane potreba, ali treba na vreme pažljivo birati kome ćemo dati svoje poverenje. Uvođenje podnog grejanja predstavlja bitnu stavku svakog domaćinstva, a evo i zašto.

TDM je ovlašćeni distributer Oventropa, poznatog evropskog proizvođača opreme za termo-tehničke instalacije, centralno i podno grejanje

Ono što je najvažnije je da kompaniju Oventrop krasi vrhunski kvalitet, inovativnost proizvoda koje nude, kao i višedecenijsko iskustvo i profesionalizam kojim pristupaju samom poslu.

Investitori danas najčešće biraju podno grejanje kao vid kućnog grejanja.

Koje su prednosti?

Njegove najvažnije prednosti su adekvatna temperatura u celom prostoru, veća energetska efikasnost korišćenjem ekoloških izvora toplote sa nižim parametrima, kao što su toplotne pumpe, kondenzacioni kotlovi ili solarni paneli, a važnu ulogu imaju i higijenski i estetski faktori, što bi trebalo svakome da bude na pameti pri donošenju odluke za uvođenje istog, jer je i pitanje zdravlja! 

Kompanija Oventrop već dugi niz godina proizvodi energetski efikasnu opremu za podno i zidno grejanje i hlađenje, koja je u skladu sa najnovijim energetskim i ekološkim standardima, a bitno da znamo na koga možemo da se oslonimo i da budemo sigurni da se svaki ulog isplati.

Širok spektar raspoloživih rešenja i bogati asortiman merača protoka, regulacionih ventila, razdelnika, instalacionih ormara i automatike su razlozi zbog kojih se brojni kupci odlučuju za Oventrop opremu, a njihova najpoznatija referenca je železnička stanica Prokop u Beogradu.

Podno i zidno grejanje ili hlađenje u sistemu Oventrop garantuje:

visok kvalitet i pouzdanost – 10 godina garancije i više od 50 godina veka trajanja

znatne uštede zbog primene niskotemperaturnih izvora toplote (toplotnih pumpi, kondenzacionih kotlova)

potpuno bezbedna upotreba koja je rezultat stroge kontrole kvaliteta i detaljnih laboratorijskih ispitivanja

profesionalno tehničko savetovanje u bilo kojoj fazi: od ugovaranja, preko izvođenja do korišćenja

osećaj potpune prijatnosti u svim prostorijama (što je veoma bitna stavka, složićete se)

instalacije pogodne za osobe koje pate od alergija zbog eliminacije prašine koja se ne lepi za podlogu (budući da su alergije postale deo svakodnevnice kod sve većeg broja ljudi)

potpuno sakrivene instalacije koje pružaju veće mogućnosti uređenja enterijera, dakle, ušteda i na prostoru! 

jednostavniju kontrolu temperature sa bilo kog mesta u svetu zahvaljujući SMART inteligentnoj kontrolnoj automatici koja je povezana sa internetom.

Uprkos veoma rasprostranjenom mišljenju da je sistem podnog grejanja jednostavan za instalaciju, skrećemo pažnju na najčešće greške prilikom izbora i ugradnje podnog grejanja.

Nedostatak izolacije za sprečavanje vlage i buđi

Veoma je bitno da prilikom polaganja sistema podnog grejanja postavite izolaciju za sprečavanje vlage i buđi ispod cele površine grejne ploče. Ukoliko to ne uradite, može doći do prodiranja vlage iz zemlje kroz ploču i deformisanja sloja betona koji se postavlja na tlo, pa čak i do uništenja same ploče. Stoga treba biti oprezniji. 

Neravan pod, ili plafon

Betonska ploča ili plafon na koje se postavljaju izolacione ploče za podno grejanje treba da budu što ravniji, a to će omogućiti toplotnoj izolaciji bolje prijanjanje na podlogu. Svaka neravnina plafona ili poda može dovesti do njihovog kasnijeg pucanja.

Nedostatak ili loše napravljena dilatacija ploča pri konstrukciji objekta

Nakon postavljanja podloge za podupiranje, razvlači se zidna traka i postavlja toplotna izolacija na celoj površini namenjenoj podnom grejanju. Zidna traka odvaja ciljnu ploču od spoljnih i unutrašnjih vertikalnih pregradnih zidova. To omogućava slobodan i siguran rad grejne ploče kroz kompenzaciju termičkim proširenjem. Da ne bi pukla tokom nanošenja obloge, zidna traka mora biti postavljena oko perimetra grejne ploče bez istezanja na uglovima. Ukoliko ne postoji dilatacija zida, može doći do pucanja grejne ploče na mestu njenog kontakta sa vertikalnom pregradom, čak i do oštećenja podloge, kao što su keramičke pločice.

Dilatacija grejnih ploča

Često se zanemaruje dilatacija panela na vratima između dve odvojene prostorije, što kao posledicu ima veliku nedilatiranu grejnu ploču. Dodatni problem je određivanje visine dilatacije. Pravilno izvedena dilatacija počinje toplotnom izolacijom grejne ploče i proteže se preko debljine obloge zajedno sa podlogom, tako da u potpunosti odvoji dva susedna panela zajedno sa završnom oblogom.

Susedne grejne ploče trpe termičko proširenje, pojedinačno za svaki panel. Prolaz cevi između tih ploča ne sme biti previše čvrsto napravljen, jer to može dovesti do „rezanja“ tranzitnih cevi usled termičkog kretanja susednih ploča. To se može izbeći posebnom dilatacijom za tranzitne cevi, koja se zasniva na korišćenju posebnih zaštitnih plašteva dužine oko 50cm na mestu dilatacije tih ploča.

Greške u projektu

Danas je podno grejanje dominatni sistem grejanja u novogradnji i mora da zadovolji 100% potreba za toplotom. Najčešći uzroci grešaka pri instalaciji podnog grejanja su loš projekat i neadekvatan razmak cevi. Pogrešan obračun toplotne efikasnosti podnog grejanja dovodi do nedovoljno zagrejanog prostora i neprijatnosti za korisnike. Izvođači radova tada uglavnom povise temperaturu podnog grejanja. Posledica toga je pregrevanje poda, što ugrožava samu instalaciju, a stvara nervozu kod korisnika. Svaki pogrešno ugrađen podni grejač može se ispraviti isključivo zamenom celog poda.

Planiranje rasporeda i dužine grejača

Da bi sistem petlji za grejanje bio dobro postavljen, potrebno je od investitora dobiti precizne informacije o uređenju enterijera. Zahvaljujući njima izbegava se postavljanje podnog grejanja ispod plakara, tuš-kabine ili kade. Ipak, najveća greška pri ugradnji podnog grejanja je stavljanje predugačkih petlji za grejanje. Predugačka kola imaju velike gubitke pritiska, što ne može da otkloni čak ni cirkulaciona pumpa.

Pričvršćivanje cevi uz toplotnu izolaciju

Kako bi se uštedelo na komponentama, instalateri nekada koriste nestručno napravljene sisteme vezivanja cevi za toplotnu izolaciju koji su neadekvatni i podižu se prilikom nanošenja estriha – cementne košuljice ili glazure. Neujednačena debljina košuljice može izazvati lokalno pucanje grejne ploče i obloge, poput keramičkih pločica.

Izbor proizvođača opreme

Za optimalno funkcionisanje sistema podnog grejanja, neophodna je tzv. hidraulička regulacija svih grejača. To se postiže meračima protoka i regulacionim ventilom koji se ugrađuju u sistem podnog grejanja, sa ciljem njegove kontrole na osnovu temperatura izmerenih u prostorijama. Sistem sadrži i umetke za ugradnju automatizovanih aktuatora. Ukoliko ih proizvođač podnog grejanja nema u svojoj ponudi, znajte da ovakav sistem neće funkcionisati na zadovoljavajući način.

Na ovo posebno obratiti pažnju

Prilikom izlivanja podova važno je paziti na alat kako ne bi oštetio postavljene cevi. Pri nanošenju obloge, treba napuniti cevi vodom pod pritiskom radi otkrivanja eventualnih oštećenja pri sipanju betona. Za trajnu betonsku košuljicu važno je pratiti preporučenu minimalnu debljinu. Dodavanje plastifikatora preporučuje se radi smanjenja poroznosti i poboljšanja toplotne provodljivosti i mehaničkih svojstava poda.

Zidne trake i dilatacije ne bi trebalo rezati neposredno nakon izlivanja estriha, već bi trebale ostati iznad košuljice kako bi se odredilo mesto za postavljanje dilatacija, npr. za keramičke pločice.

Nakon izlivanja, košuljica treba ostati neometana 21 do 28 dana pre početka postupka laganog zagrevanja. Preuranjeno zagrevanje može uzrokovati prekomerno isparavanje vode potrebne za vezivanje betona, što bi smanjilo izdržljivost poda. Sastav podnog grejanja ne bi se trebalo pomicati odmah nakon nanošenja estriha radi zaštite instalacija od zamrzavanja.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading