Okološki pacijenti
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Piše: Aleksandra Gazivoda

Samo tokom protekle godine kroz Institut za onkologiju i radiologiju Srbije prošlo je čak 50.000 ljudi radi dijagnostike i lečenja. Statistički podaci iz 2021.godine, primera radi, upozoravaju da je te godine bilo 42.000 novoobolelih i blizu 20.000 umrlih od bolesti raka.

Hemofarm

Foto: Alo!/ Rajko Ristić

 

- Najčešće maligne bolesti u Srbiji su rak pluća, rak debelog creva i rak dojke. Srbija, nažalost, spada među zemlje s visokim rizikom umiranja od malignih bolesti. Zato je neophodno da država konstantno radi na podizanju kvaliteta dijagnostike i lečenja pacijenata, što podrazumeva i uvođenje najsavremenije terapije. Širenjem onkološke palete lekova, Hemofarm želi da pruži svoj doprinos i podrži zdravstveni sistem u lečenju najtežih pacijenata - kaže dr Predrag Marinković, marketing menadžer iz Hemofarma.

Doktor Predrag Marinković

Privatna arhiva

 

 

Od raka debelog creva svake godine u Srbiji oboli više od 5.000 ljudi, a od raka pluća čak 7.000.

- Hemofarm, u ovom trenutku, u svojoj paleti ima najsavremeniju terapiju za lečenje kolorektalnog i ovarijalnog karcinoma, odnosno biosimilar koji se koristi za lečenje raka debelog creva i raka jajnika. Lek se inače već nalazi na listi lekova RFZO-a i dostupan je pacijentima kojima je ovakav vid terapije neophodan - kaže naš sagovornik.

A kada su u pitanju generički onkološki lekovi?

- Kada su u pitanju generički onkološki lekovi , pacijentima je već dostupan lek za karcinom pluća, kao i savremena terapija za lečenje karcinoma bubrega u okviru koje se nalazi i lek koji se koristi kao prva linija u lečenju raka bubrega i već je na listi RFZO-a. Tokom godine očekujemo da će još jedan lek za terapiju karcinoma bubrega postati dostupan pacijentima. Hemofarm ima i registrovan lek za lečenje karcinoma prostate i nadamo se da će i taj lek ubrzo biti na listi, kao i onkološki preparat koji se koristi u lečenju hepatocelularnog karcinoma - naglašava dr Marinković.

 

Hemofarm donosi i nove preparate bitne u terapiji pacijenata sa hematološkim malignitetima.

- U pitanju su lekovi koji predstavljaju bitne terapijske opcije za lečenje pacijenata obolelih od multiplog mijeloma i određenih vrsta leukemija. Pojedini od ovih lekova mogu se koristiti i za druge indikacije, kao npr. mijelodisplastični sindrom.

Podrška zdravstvenom sistemu

Hemofarm je odlučan da kontinuirano unapređuje svoj portfolio onkoloških lekova, nudeći nove terapijske opcije pacijentima širom zemlje, a država time dobija mogućnost da kvalitetnu terapiju dobije po povoljnijoj ceni i ostvari značajne uštede.

- Naš plan je da svake godine registrujemo 2-3 nova onkološka leka, čime bismo doprineli raznovrsnosti terapijskih opcija i omogućili pristup najnovijim tretmanima. Ova inicijativa ne samo da ima za cilj poboljšanje zdravstvene zaštite pacijenata, već i podržava zdravstveni sistem u celini jer država dobija mogućnost da uštedi znatna sredstva, a novac od ušteda preusmeri za proširenje liste i uvođenje inovativnih, najsavremenijih vidova terapije. Dragoceno je da se kvalitetna generika pojavi što ranije, jer kada generički lek zameni originalni po automatizmu košta znatno jeftinije. Potrošnja Fonda je velika i svaka kvalitetna terapija po povoljnijoj ceni je doprinos daljem podizanju kvaliteta lečenja onkoloških pacijenata - objašnjava dr Marinković.

Otkrijte bolest na vreme

Prevencija malignih bolesti ima ogroman javnozdravstveni potencijal i predstavlja najefikasniji pristup u kontroli malignih bolesti. Prema oceni Međunarodnog udruženja za borbu protiv raka, 30-50 odsto svih oblika karcinoma može se sprečiti usvajanjem zdravog stila života.

- Visoki procenat malignih bolesti može biti izbegnut prestankom pušenja, ograničenim konzumiranjem alkohola, izbegavanjem suvišnog izlaganja suncu, zaštitom od infekcija koje se mogu razviti u rak, redovnom fizičkom aktivnošću. Ukoliko do bolesti ipak dođe, njen je ishod moguće poboljšati ranim otkrivanjem, blagovremenim i adekvatnim lečenjem. Zato je važno da svaki pojedinac pokaže odgovornost za vlastito zdravlje i redovno odlazi na skrining preglede - poručuje dr Predrag Marinković iz Hemofarma.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading