Prijemni ispit
Foto: Tanjug/Tanjug/Zoran Estic

Od njihovog uspeha na testovima znanja zavisi da li će upisati željenu školu, ali, kako se čini, prijemni i završni ispiti više glavobolje zadaju roditeljima nego deci.

Psiholog Ljiljana jagodić

Printscreen

 

Psiholog Ljiljana Jagodić za Alo! kaže da je u ovakvim situacijama najvažnije da roditelji svoje ambicije sklone u stranu, a da deca uz željenu školu na vreme odaberu i alternativnu.

- Kada se nađemo u novim životnim situacijama, trema je normalna stvar, a to u ovoj situaciji može da se ublaži dobrom pripremom. Važno je da uče i da naučeno ponavljaju, a oni koji imaju dobar uspeh tokom celog školovanja lakše će proći ovaj period jer su razvili uspešne tehnike učenja. Za one kojima treba više vremena da savladaju gradivo, važno je da dobro organizuju svoje vreme. Roditelji ne treba da svoju decu teraju da za prijemni uče 24 sata dnevno, već treba da ih puste i da imaju vreme za druženje, sport ili druge stvari koje decu zanimaju - kaže psiholog, i objašnjava da u ovakvim situacijama roditelji, umesto da pomognu, češće odmažu svojoj deci.

- Roditelji često svoja neispunjena očekivanja pokušavaju da ostvare kroz dečje uspehe. Takmiče se s drugim roditeljima, komšijama, familijom, a njihova očekivanja su često nerealna. Misle ako im plaćaju privatne časove da je to dovoljno da postignu uspeh koji su im roditelji nametnuli - kaže ona.

Umesto da ih uslovljavaju, naša sagovornica ističe da je važnije da roditelji svoju decu usmeravaju.

- Nekoliko meseci pre prijemnog ispita trebalo je da razgovaraju s njima i o drugim opcijama i da zajedno pronađu tri-četiri izbora ukoliko ne upišu željenu školu. Tako će potencijalni neuspeh relativizovati, a dete će shvatiti da ima još izbora i da nije kraj sveta ukoliko ne položi prijemni - kaže naša sagovornica.

A kada je reč o samom učenju, psiholog ističe da priprema prijemnih i završnih ispita s roditeljima nije dobra ideja.

- Za decu bi najbolje bilo da uče s vršnjacima jer će na taj način najbolje sagledati svoje znanje i poboljšati one oblasti koje im slabije idu. Ono što ne razumeju najbolje će im objasniti njihov vršnjak. S druge strane, roditelji uglavnom ne vladaju materijom, odnosno ne znaju gradivo koje treba da se pređe. Drugo, previše su subjektivni jer imaju prevelika očekivanja. Često se desi da ubiju decu u pojam komentarima: „Kako to da ne znaš a ideš u osmi razred!“ Umesto toga, treba da im pokažu da imaju poverenja u njih, da im veruju da sami mogu da savladaju i taj životni izazov i treba da im pokažu da veruju u njihovu odgovornost - kaže naša sagovornica na kraju.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading