plaža
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Posebno je bitno obratiti pažnju na to da električni automobili pre ukrcavanja na trajekt ili brod ne smeju biti napunjeni više od 40% kapaciteta baterije, dok vozila na gas ne smeju imati više od 50% napunjen rezervoar. Ove mere su uvedene iz bezbednosnih razloga, jer postoji rizik od samozapaljenja baterija u električnim vozilima, što može dovesti do ozbiljnih požara na brodu.

Velimir Jeremić, stručnjak za električna vozila, objašnjava da je kontrola nivoa baterije kod električnih vozila relativno laka zahvaljujući softveru koji prati stanje baterije. Međutim, izazov predstavlja optimalno tempiranje nivoa baterije tako da vozač može bezbedno stići do destinacije i ukrcati se na trajekt, a da pri tome ne prekorači dozvoljeni kapacitet.

Za vozače koji koriste gas, potrebno je dodatno planiranje kako bi se izbeglo prekoračenje od 50% kapaciteta rezervoara pre ukrcavanja. Ovaj zakon zahteva od vozača da dobro poznaju svoju rutu, raspoložive resurse na putu, kao i uslove na destinaciji, kako bi se izbegle neprijatne situacije bez dostupnih punjača ili stanica za plin.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading